promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kitálalt a magyar főorvos, élő adásban mondta el az igazságot
Borítókép:  Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. A címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd.
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az új mutáns az influenza és a koronavírus ötvözetéből alakult ki? Szlávik János helyretette a dolgokat.

Elterjedt a pletyka, miszerint Magyarországon egy új vírusmutáció jelent meg, a flurona. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 reggeli műsorában azonban elmondta, hogy ez nem így van, valójában ez a megjelölés azt jelenti, hogy az influenzavírus és a koronavírus egyszerre van jelen valakinek a szervezetében, azonban a két vírusnak nincs köze egymáshoz, nem tudnak rekombinálódni.

A szakember úgy fogalmazott, hogy mindkét vírus a rizikócsoportba tartozóknál, azaz az idős, krónikus betegséggel küzdőknél okoz súlyos állapotot, ezért nekik mindenképpen azt javasolja, hogy vegyék fel mind az influenza, mind a koronavírus elleni védőoltást is.

Bár egyes szakemberek szerint 2022 második felében véget érhet a járvány, Szlávik János nem ilyen optimistán látja a helyzetet: úgy véli, a koronavírus velünk marad, és talán náthaszerű megbetegedéssé szelídül.

A beszélgetés során természetesen a negyedik védőoltás kérdése is felmerült, erre a főorvos azt mondta, meg kell várni más országok negyedik oltással kapcsolatos tapasztalatait, de a harmadik oltás nagyon fontos, hiszen 70-80 százalékos védettséget ad. A szakember hangsúlyozta, egyelőre nincs hatékony készítmény a koronavírus gyógyítására. Újabb és újabb készítmények ugyan megjelennek a piacon, de ezek egyike sem csodaszer.

„A vírusok ellen nagyon kevés valódi antivirális készítmény létezik, ezért mindenképpen a megelőzésre kell koncentrálni”

- emelte ki Szlávik János.

Az infektológus főorvossal készült beszélgetést teljes egészében megnézhetitek az alábbi videóban:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás