promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Drónok serege harcol majd együtt az új amerikai lopakodóval
Borítókép:  Northrop Grumman
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Pár év múlva bevetik a B-21 Raider lopakodó nehézbombázót, amelyen nehezen talál majd fogást az ellenség.

Új szintre lép az Egyesült Államok hadserege, ha elkészül az új B-21 Raider lopakodó nehézbombázó repülőgép. Ez már nem egyszerűen csak a bombák szórásával fog pusztítani, de a támadó drónok „anyahajójául” is szolgál majd.

A Northrop Grumman által fejlesztett csodagép az immár több évtizedes múltra visszatekintő lopakodókat váltja le. Mivel nagy hatótávolságú, valamint nukleáris töltetek szállítására is alkalmas, így valóban félelmetes csapásmérő eszköz.

Bármilyen meglepő, de az amerikai légierő bombázóinak jelenleg csupán 10 százaléka képes észrevétlenül áthatolni a fejlett ellenséges légvédelmen. Megérett tehát az idő a korszerűsítésre, és az USA légiereje legalább 100 darabot akar rendelni a B-21 Raiderből, de végül ez a szám akár a duplájára is emelkedhet.

Az első példányok nagyjából a 2020-as évek közepén állnak majd hadrendbe. Az ellenség pedig elég szokatlan fegyverrel fog szemben állni, hiszen a lopakodóban idővel kisebb támadó drónok fognak megbújni, ezáltal a repülőgép önmagában is felér majd egy egész támadó kötelékkel.

Mivel multifunkcionálisnak tervezik, ezért a B-21 Raidernek békeidőben is jó hasznát tudják venni. Korábban az a hír is felröppent, hogy ez a szuperszonikus gép lehet az új Air Force One, vagyis az amerikai elnök különgépe.

Az USA illetékesei egyelőre nem tartják fontosnak, hogy a támadó drónok a lopakodóról kerüljenek indításra. Sokkal inkább földi bázisokról felszálló, ember nélküli gépekben gondolkodnak, amelyek aztán csatlakoznak a B-21 Raiderhez, és így hajtanak végre közös akciókat.

Ha megoldják azt a problémát, hogy a lopakodókban egyelőre túl kevés a szabad hely, utána már drónokkal is megpakolhatják a gépeket. Most úgy néz ki, hogy az újfajta harci repülő képes lehet arra, hogy például a kínai légvédelem orra előtt hajtson végre bevetéseket, az ázsiai nagyhatalom egyelőre nem lesz képes a „lebuktatására”.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás