promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
AstraZenecát kaptál? Kiderült, miért okoz vérrögképződést
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tudósok megállapították, hogy az AstraZeneca miért okozhat vérrögképződést.

A Cardiffi Egyetem kutatói és amerikai szakértők szerint a reakció arra vezethető vissza, ahogy a SARS CoV-2 nevű új típusú koronavírus genetikai anyagának a sejtekbe juttatásához használt adenovírus a vér egy speciális fehérjéjéhez, az úgynevezett PF4-hez (trombocitafaktor 4) kapcsolódik.

A kutatók úgy vélik, ez lobbanthatja be az immunrendszer láncreakcióját, amely a vérrögök képződésében érheti el a tetőpontját. A kórt VITT-nek (az immunrendszernek a vakcina által kiváltott trombotikus trombocitopéniája) nevezik.

„A VITT csak szélsőségesen ritka esetekben következik be, mivel bonyolult események láncolatának kell lejátszódnia, hogy a vakcina kiváltsa ezt az elenyészően ritkán jelentkező mellékhatást"

- mondta a The Guardiannek Alan Parker, a Cardiffi Orvosi Egyetem professzora, aki hozzátette, hogy az adataik alátámasztották, hogy a PF4 képes az adenovírusokhoz kötődni, ami fontos lépést jelent a VITT kialakulásának mechanizmusában. Ha ezt a tudósok meg tudják fejteni, az segíthet megelőzni és gyógyítani a betegséget.

A Science Advances nevű tudományos folyóiratban közzétett kutatásban az AstraZeneca kutatói is részt vettek. A cég szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy

ugyan a kutatási eredmények nem véglegesek, de az AstraZeneca vizsgálja azt, hogyan lehetne őket felhasználni a ritka mellékhatás megszüntetésére irányuló törekvéseik részeként.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás