promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus új variánsa
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az omikron egyre több helyen jelenik meg, de a legtöbb szakértő szerint nem kell tartani tőle.

A hétfő reggeli friss adatok szerint elmúlt három nap alatt összesen 27 ezer 830 új fertőzöttet igazoltak és 460 beteg hunyt el koronavírusban. Az Oltási akció első hetében összesen 784 ezren vettek fel oltást, közülük 643 ezren már a megerősítő harmadikat adatták be, és 96 ezer ember döntött úgy, hogy az elsővel is megpróbálkozik.

Sok embert megnyugtatott, hogy ő maga választhat a vakcinák közül, és persze az is, hogy nem kell időpontot foglalni. A sikerre való tekintettel a kormány meghosszabbította az Oltási akciót, így december 5. vasárnapig akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra reggel 7 óra és este 19 óra között.

Közben egyre több országban jelenik meg a koronavírus legújabb, omikron variánsa. Megoszlanak a vélemények, hogy ez hozhatja-e el a járvány ötödik hullámát.

Karikó Katalin úgy látja, hogy Pfizer az eddigi 100 nap helyett már 31 nap alatt is képes kifejleszteni egy új oltóanyagot, azt pedig jelenleg is tesztelik, hogy a vakcina mennyire hatékony az új mutáns ellen.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta, hogy az omikron sokkal több mutációt tartalmaz, éppen azokon a helyeken, ahol a vírus az emberi sejtekhez kapcsolódik, ugyanakkor klinikai viselkedéséről még nem lehet sokat tudni. A szakember hozzátette, hogy omikron variáns a korábbi törzseknél enyhébb, viszont furcsább megbetegedéseket okozott Dél-Afrikában.

A tünetek között fejfájás, rendkívüli gyengeség, levertség és szapora szívdobogás jelentkezett.

Szlávik azt se zárta ki, hogy a jelenlegi védőoltások védelmet fognak nyújtani az új mutánssal szemben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás