promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Dermesztő: egy gejzír számlálná vissza a világ végéig hátra lévő időt?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tudjuk, hogy a Földet irdatlan természeti csapás fogja sújtani, de még bizonytalan, hogy mikor.

Az Egyesült Államok északnyugati részén lévő Yellowstone Nemzeti Park tele van látványos gejzírekkel. Közéjük tartozik az Old Faithful (vagyis Öreg Hűséges) nevet viselő is, amely egy dologban biztosan különbözik a többitől.

Ez a szökőforrás ugyanis olyan pontos, mint egy svájci óra. Biztosan számítani lehet arra, hogy 44–125 percenként egyszer kitör, és ez a 2000-es év óta biztosan így van. Ez a fajta precizitás nem jellemző a természeti képződményekre, ezért az Old Faithful mögé sokan elég különös dolgokat képzelnek.

Egy-egy kitörés során az Öreg Hűséges 14–32 ezer liter forró vizet lövell 30–55 méteres magasságba, és ezek a mutatványok legfeljebb 5 percig tartanak. Utána a gejzír erőt gyűjt az újabb kitöréshez.

Elképesztő pontossága miatt néhányan úgy hiszik, hogy a gejzír akár egy természetes visszaszámláló szerkezet is lehet, amely valami rendkívül veszélyes történés közeledtére figyelmezteti az embereket.

„Évszázadok óta úgy gondoljuk, hogy mindez egyfajta turistalátványosság, az anyatermészet csodás játéka. De mi van, ha tévedünk? Mi van, ha egyfajta geológiai visszaszámláló, amely az emberiség kipusztulásáig hátra lévő időt méri?”

– tette fel a hátborzongató kérdést Michael Wysession, a Washington Egyetem professzora. Hogy miféle kataklizma bekövetkeztére utal? Természetesen a Yellowstone Nemzeti Park alatt lévő szupervulkán kitörésére, amely a belátható földtörténet során már háromszor megtörtént.

Legutóbb 631 ezer évvel ezelőtt remegett bele a bolygó a kitörésbe, és akkor alakult ki a ma ismert kaldera is. 1000 köbkilométernyi kőzet, por, hamu és törmelék jutott a felszínre, ami elképesztő mennyiség. Gondoljunk bele, hogy

a világon ma élő összes ember beleférne egyetlen köbkilométeres kockába!

Szerencsére a szupervulkánok kitörése nem úgy megy végbe, hogy egy eget-földet megrengető detonációval ürül ki a magmatározó, hanem inkább szakaszosan, több hullámban következik be.

Legutóbb két, viszonylag kisebb kitörés történt néhány év eltéréssel, majd a harmadik volt a szupervulkánhoz méltó robbanás. A kutatók szerint egyre közelebb járunk az újabb természeti katasztrófához, bár az előreláthatólag nem a mi életünkben következik be.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás