promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elkezdődött: a Brit-szigetet lassan elpusztítja a tenger és a felmelegedés
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ítéletidő tombol az Egyesült Királyságban, de az igazi apokalipszis 100 év múlva jön el.

Egy átlagos brit az élete során 4 hónapot beszél az időjárásról, de az idei év alighanem még több témát szolgáltat a szigetországban élőknek. Ebből a szempontból az Egyesült Királyság alighanem fennállása egyik legkiszámíthatatlanabb esztendejét éli.

A bajok már márciusban elkezdődtek, amikor 0,9 Celsius-fokkal magasabb átlaghőmérsékletet mérhettek, mint az 1981–2010-es időszakban. Áprilisban pedig megdőlt minden korábbi melegrekord, ami borzasztó nyarat vetített előre.

Mindezek előtt, májusban a szokásos csapadékmennyiség kétszerese hullott, ami különösen Észak-Angliát, valamint Walest sújtotta. Nyáron többször is tartósan 30 Celsius-fok fölé ugrott a csúcshőmérséklet, az Egyesült Királyságban néha melegebb volt, mint a mediterrán országokban.

Az ősz pedig ismét hatalmas viharokat, esőket és áradásokat hozott. A napokban Londonban már a Tower-hídon is vízben gázoltak az autósok, de a metróállomásokon is érdemes lett volna inkább gumicsizmában várakozniuk az utasoknak.

A meteorológusok ezután újabb esőket jósoltak, északkeletre például 70 millimétert, amely a magyarországi éves csapadék tizedének felel meg. A helyi sajtó máris biblikusnak nevezi a fővárost szeptember 14-én ért özönvizet.

A rendőrség arra figyelmezteti a közlekedőket, hogy kétszer is gondolják át, mielőtt járművel vágnának neki a városnak. Már egy 30 centiméter mély tócsában is felúszhatnak a kocsik, és már egy pohárnyi víz is elegendő ahhoz, hogy komoly károkat okozzon a motorban.

„Nyugodtan mondhatom, hogy a londoni útjaim szörnyen sikerültek idén. Pacallá áztam, a vonat késett, a partnereim visszamondták a találkozókat, hosszú sorok álltak a taxikért, és mindenfelé morcos embereket láthattunk. Az egyik közülük én voltam”

– idézte fel élményeit egy kommentelő a Twitteren. Pedig ez még mindig semmi ahhoz képest, amit a kutatók 100 év múlva jósolnak a Brit-sziget számára. És egyre többen kezdenek hinni abban, hogy igazuk lesz.

Mi is várható a 2100-as évek elején? Forró nyarak, valamint meleg és csapadékos telek. A globális felmelegedés miatt megemelkedik a tengerek, óceánok vízszintje, ami gyakoribbá teszi az áradásokat.

Az átlaghőmérséklet akár már 2070-re 5,4 Celsius-fokkal haladhatja meg a mostanit, míg a telek akkor 4,2 Celsius-fokkal lesznek melegebbek. A nyarak aszályosabbá válnak, akár 47 százalékkal is csökkenhet a csapadék mennyisége, miközben télen 35 százalékkal növekedhet. London közelében 1,15 méterrel magasabb tengerszinttel kell számolni 2100-ra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás