promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kincset találtak Magyarország egyik leghíresebb részén? A magyar emberek minden problémája megoldódna, ha tényleg aranyat találnának a Börzsönyben
Borítókép:  MTI/Máthé Zoltán
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A teljes államadósságot is ki tudnánk fizetni abból a rengeteg aranyból, ami állítólag a Börzsönyben van.

A Bors korábban arról számolt be, hogy egy magyar vállalkozó geológiai kutatásokra hivatkozva azt állította, hogy 13 ezer milliárd forintnyi aranyat és ezüstöt rejt a Börzsöny.

„Az általam feltárt és szakemberek által leigazolt számítások szerint 45 milliárd euró értékű ezüst és arany van a hegy alatt, ebből 36-37 milliárd euró a tiszta nyereség, ami kitermelhető, és ehhez jönnek még az egyéb fémek és ásványi anyagok, amelyeket a kitermelés során a felszínre tudnánk hozni”

- mesélte akkor Varga István, a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. tulajdonosa.

Most újabb fordulatot vett az állítólagos ”kincsesbánya” rejtélye. Varga István minden rendelkezésére álló adatot, valamint újabb földmintákat küldött a világ három, ezzel foglalkozó legjobb független laborjába, és három svájci bányászati egyetem figyelmét fel is keltette a teóriája.

A svájci szakértők hét műhold segítségével készített georadar-kutatás során arra jutottak, hogy az eddig becsült nemesfém mennyiségének háromszorosát rejtheti a Börzsöny.

„Az egész egyszerűen hihetetlen. Azt mindig tudtam, hogy van ott arany, de hogy ennyi és ilyen sűrűségben, az engem is megdöbbentett. (...) Az 500 méteres mélységig végzett előzetes elemzés alapján 3000 tonna aranyat és 3000 tonna ezüstöt rejt a Börzsöny. Ez az arany és az ezüst tőzsdei árfolyamán 153 milliárd euró, ami 50 ezer milliárd forint! Csak halkan jegyzem meg, hogy a teljes magyar államadósság 40 ezer milliárd”

- nyilatkozta a Bors-nak a vállalkozó, aki azt is elárulta, hogy a teljes termelés - vagyis mind a bányászat, mind a három fázisú dúsítás - a mélyben történne.

Ez azt jelenti, hogy csak a kész aranyrudak kerülnének a felszínre egy elektromosan hajtott kisvasúthálózat segítségével. Mindez persze nem tud elkezdődni addig, amíg az állam ki nem ír egy koncessziót, ami iránt egyébként már több nagy bányavállalat is érdeklődik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás