promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Földönkívüli eredetű lehet a nagyenyedi alumíniumdarab, más magyarázat nincs
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mamutcsontokkal együtt találták meg, szokatlanul vastag patinaréteg fejlődött ki rajta.

Nemrég a History televíziócsatornán futó Ősi idegenek (Ancient Aliens) című műsorban készítettek egy toplistát azokról a rejtélyes tárgyakról, amelyek feltehetően földönkívüli eredetűek lehetnek.

A műsor ikonikus szereplője, az író Giorgio A. Tsuokalos itt tett említést arról a leletről, amelynek részben magyar vonatkozása is van. Erdélyben, a romániai Fehér megyében lévő Nagyenyed közelében bukkantak rá egy jókora alumíniumdarabra, amely több okból is gyanúsnak nevezhető.

Egyrészt azért, mert gyapjas mamutok csontjai társaságában bukkantak rá, nagyjából 10 méteres mélységben. Amikor megtalálták (az 1970-es évek elején) természetesen már létezett ez az anyag, hiszen az 1850-es években kezdték el nagy tömegben gyártani, de az ősállatok korában meglehetősen furcsán mutatott volna.

Ráadásul a Romániában őrzött kéttenyérnyi darab igen súlyos, emellett pedig egyértelműen megmunkáltnak tűnik, bár a rajta lévő furatok már akkor keletkeztek, amikor mintákat vettek belőle. Úgy tűnik, hogy egy olyan alkatrész lehet, amely valamikor egy nagyobb egységhez csatlakozott.

Nem véletlenül süllyedt le a mamutcsontok mélységébe, amit a rajta lévő, szokatlanul vastag (nem hamisítható) patina is bizonyít. Egyértelműen a 19. századnál régebbi tárgyról van szó, amely akár több ezer éves is lehet, ez pedig elgondolkodtató.

A múzeumi kutatóknak fogalmuk sincs róla, mire használhatták, ahogyan arról sem, mikorra datálható. Hasonlít a kotrógépek fogaihoz, de azokat sohasem készítenék alumíniumból, hiszen ez a fém túl puha lenne hozzá.

A tárgyat ma egy papírdobozban őrzik, és éppen azért nem állítják ki, mert nincs róla semmi értékelhető információ. Az alumínium összetétele is szokatlan, lényegében az előállítási helye sem határozható meg.

A kutatók szerint kétféle magyarázat lehetséges minderre. A tárgy lehet modern kori, de akkor nagyon speciális körülmények kellettek hozzá, hogy ilyen vastag patina alakulhasson ki a felületén. A másik magyarázat pedig az, hogy földönkívüli eredetű.

Fotó: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás