Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Dohányzol? Akkor rád nagyobb veszélyt jelent a koronavírus, mint hitted

Dohányzol? Akkor rád nagyobb veszélyt jelent a koronavírus, mint hitted

Tech & Tudomány

Dohányzol? Akkor rád nagyobb veszélyt jelent a koronavírus, mint hitted

Tech & Tudomány

Helmeczi Benjamin 12:12

Kimutatták, hogy a dohányosokra miért jelent nagyobb veszélyt a koronavírus.

„A dohányosok a koronavírus-járvány idején is nagyobb veszélyben vannak”

- erről beszélt Müller Veronika egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatornán hétfő este.

A szakember rávilágított arra, hogy a dohányfüst súlyosan károsítja a légutak felszínét, a tüdő tisztító funkcióját, amely így mindenféle fertőzésre fogékonyabb lesz. A tapasztalatok szerint a Coviddal kórházban kezelt dohányosok állapota jobban romlik, mint a többi betegé.

„A koronavírus a felső légutakban náthaszerű tüneteket okoz, kicsit lejjebb köhögést, legsúlyosabb formájában pedig tüdőgyulladást”

- tette hozzá az egyetemi tanár, aki szerint a delta variánssal az a legnagyobb baj, hogy nagyon virulens, kevesebb érintkezés is elég a fertőzéshez.

Ráadásul a hidegebbre forduló idő elősegíti a légúti betegségek kialakulását, ezért is kerülnek egyre többen kórházba. Most azonban nagy előny, hogy van oltás. Az oltottaknál sokkal kisebb eséllyel alakul ki súlyos állapot. Azok a legveszélyeztetettebbek, akik semmilyen immunitással nem rendelkeznek, nem kaptak vagy már régen kaptak oltást.

Müller Veronika azt mondta, hogy fontos a járványügyi intézkedések betartása, a távolságtartás, a higiénia és a maszkhasználat; akinek pedig tünetei vannak, az legyen különösen körültekintő.

Borítókép: Profimedia