promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ijesztő bemutató: az amerikaiak pillanatok alatt szétlőttek egy csatahajót
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szárazföldön, vízen és levegőben indítottak támadást, döbbenetesen gyors eredménnyel.

Az Egyesült Államok alighanem megunhatta legnagyobb riválisai folyamatos erődemonstrációit, mert a közelmúltban a haditengerészet révén hátborzongató bemutatót tartott. Pillanatok alatt a tenger mélyére küldtek egy csatahajót.

A szárazföldről, a levegőből és persze a vízről indítottak ellene szimulált támadást. Az elsüllyesztési gyakorlat (katonai szakkifejezéssel: SINKEX) teljes sikerrel járt, a megtámadott objektum megsemmisült.

Minden bevetett fegyver pontosan célba talált, de igazából az Mk 48 torpedó adta meg a csatahajónak a kegyelemdöfést, szabályosan kettészakítva azt. Onnantól pedig nem volt menekvés, a céltárgy másodpercek alatt eltűnt a víz alatt. Minderről videó is készült.

Az Mk 48 (Mark 48) torpedó 1972 óta áll szolgálatban az amerikai hadseregben, és tengeralattjárókról indítva elképesztő pusztítást képes végrehajtani. Nem véletlen, hogy kifejezetten mély merülésű, nukleáris tengeralattjárók, illetve nagyteljesítményű felszíni hajók ellen fejlesztették ki.

Az Mk 48 torpedók az USA haditengerészetének összes tengeralattjáróján ott vannak, de a kanadai, ausztrál és holland hadseregben is alkalmazzák őket. Úgy lettek kialakítva, hogy a hadihajók tőkesúlya alatt robbanjanak, eltörve azt, és így tegyék tönkre a hajószerkezet integritását.

A csendes-óceáni hadgyakorlaton összesen 25 ezer tengerészgyalogost és matrózt mozgósítottak, valamint 25 hajó is részt vett benne. Az elsődleges cél természetesen az egységek hatékony együttműködésének gyakorlása volt, illetve a csapásmérő fegyverek erejének felmérése.

A hidegháború befejezése óta, vagyis nagyjából három évtizede az Egyesült Államok haditengerészete kétségkívül a világ vezető ereje az óceánokon és tengereken. Abban is fontos szerepe van, hogy a szárazföldi műveletekhez támogatást nyújtson, ezért a mostanihoz hasonló gyakorlatok nem tekinthetők öncélú erődemonstrációnak.

Annál is inkább nem, mivel Kína és Oroszország hatalmas erőforrásokat mozgósít, hogy ezen a téren utolérje az USA-t. Az amerikaiak most egy 1600 tonnás hajó elpusztításával jelezték, hogy maguk sem álltak le a haditechnikájuk fejlesztésével.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás