promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Már csak ez hiányzott: a szexrobotok megtámadhatják tulajdonosaikat
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Önszántukból is lehetnek erőszakosak, de akkor is, ha hackerek veszik át fölöttük az irányítást.

Igazából még nincsenek is megfelelően működő szexrobotok, de a tudósok máris a hozzájuk kapcsolódó etikai kérdéseken vitatkoznak. Vajon hogyan lesznek képesek a gépek beleegyezésüket adni az intim együttlétekhez?

Ha a mesterséges intelligencia fejlődése túllép egy határt, akkor a fenti kérdés meglehetősen indokolttá válhat. A részben öntudatra ébredő robotok alkalmanként ugyanis megtámadhatják tulajdonosaikat, amennyiben éppen nem lesz kedvük egy kis lepedőcsatához.

A robotokkal való szexről könyvet is író David Levy szerint a probléma akár fordítva is előfordulhat. Megtörténhet ugyanis, hogy éppen az embernek nem lesz kedve összebújni géptársával, ennek pedig csúnya következménye lehet mindkét fél számára.

Egy felmérés szerint az emberek 40 százaléka egyáltalán nem ódzkodna attól, hogy robottal bújjon ágyba (nyilván ez a szándék a férfiaknál erősebb). Ami attól is vonzó lehet, hogy egy magas intelligenciájú gép a velünk folytatott beszélgetések során úgy formálja a személyiségét, hogy attól még inkább passzolni fog hozzánk.

„Az a kérdés, hogy a robotok képesek lesznek-e megtámadni az embereket, már nagyon régen felvetődött. Lényegében azóta lóg a levegőben megválaszolatlanul, hogy a sci-fi történetek népszerűvé váltak”

– mondta Levy. Jelenleg a kutatók úgy kalkulálnak, hogy a gépek 30 év múlva már öntudattal fognak rendelkezni, ami azzal is jár, hogy magasabb rendűnek érzik majd magukat. Kérdés, hogy mihez kezdenek a képességeikkel.

„Természetesen sokan félnek attól, hogy a robotok megtámadhatják, megölhetik az embereket, átvehetik az uralmat a világ felett, és így tovább. Nem hiszem, hogy ezek a félelmek teljesen alaptalanok”

– vázolta fel egy nyugtalanító jövőképet a szerző. A szakértők annak is komoly esélyét látják, hogy a szexrobotok hamarosan a kiberbűnözők célpontjaivá válhatnak. Elképzelni is szörnyű, mi minden történhet, ha a géppartnerünk fölött egy idegen veszi át az irányítást.

Egy hongkongi jogi iroda közelmúltban született cikke szerint a szexrobotok rövid időn belül ugyanolyan veszélyessé válhatnak, mint a katonai eszközökben használt mesterséges intelligenciák.

„Ha a hackerek feltörnek és kontroll alá vesznek egy roboteszközt, az azt jelenti, hogy átveszik az irányítást a kezek, a lábak és a különféle eszközök, például egy kés mozgatása fölött”

– mutatott rá a cikk arra, hogy rossz esetben akár még olyan bűncselekményeket is a humán tulajdonos nyakába varrhatnak, amit a kívülről irányított robotja követett el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás