promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így teljesítette a Star Wars-szerű, kétlábú "futórobot" az 5 km-es szabadtéri távot! - videó
Borítókép:  Youtube
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ismerd meg Cassie-t, a kétlábú robotot, aki 53 perc alatt teljesített egy 5 km-es versenyt. A Star Wars-filmekből ismert mini AT-ST Walkerre kissé hasonlító, számítógépes lábakkal rendelkező futógép történelmet írt, mivel az első olyan gép, amely egyetlen töltéssel képes volt erre.

Az Oregoni Állami Egyetemen feltalált és az OSU spinout cége, az Agility Robotics által gyártott Cassie robot történelmet írt azzal, hogy 5 kilométert tett meg, és alig több mint 53 perc alatt teljesítette az útvonalat - írja a theGeek.

Cassie-t Jonathan Hurst robotika professzor irányításával fejlesztették ki a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) 16 hónapos, 1 millió dolláros támogatásával.

Cassie 2017-es bemutatása óta Alan Fern mesterséges intelligenciaprofesszorral együttműködve az OSU diákjai a Nemzeti Tudományos Alapítvány és a DARPA Machine Common Sense programjának támogatásával a robot gépi tanulási lehetőségeit kutatták.

Cassie, az első kétlábú robot, amely gépi tanulást használ a futójárás vezérlésére kültéri terepen, az Oregon State campusán az 5 km-es távot kötés nélkül és egyetlen akkumulátortöltéssel teljesítette.

"Az OSU mérnöki főiskolájának Dynamic Robotics Laboratory hallgatói a biomechanika és a meglévő robotvezérlési megközelítések szakértelmét új gépi tanulási eszközökkel kombinálták"

- mondta Hurst, aki 2017-ben társalapítója volt az Agilitynek.

"Ez a fajta holisztikus megközelítés lehetővé teszi az állatokhoz hasonló teljesítményszintet. Ez hihetetlenül izgalmas."

Cassie, akinek a térdei úgy hajlanak, mint egy struccé, egy úgynevezett mély megerősítő tanulási algoritmus segítségével tanította meg magát futni. A futáshoz dinamikus egyensúlyozásra van szükség - az egyensúly megtartásának képességére, miközben pozíciót vált vagy más módon mozgásban van -, és Cassie megtanult végtelenül finom kiigazításokat végezni, hogy mozgás közben is egyenesen maradjon.

"Cassie egy nagyon hatékony robot, köszönhetően a tervezés és a felépítés módjának, és valóban el tudtuk érni a hardver határait, és megmutathattuk, hogy mire képes"

- mondta Jeremy Dao, a Dinamikus Robotika Laboratórium doktorandusza.

"A mély megerősítéses tanulás egy hatékony módszer a mesterséges intelligenciában, amely olyan képességeket nyit meg, mint a futás, az ugrálás és a lépcsőn fel- és lefelé járás"

- tette hozzá Yesh Godse, a labor egyik hallgatója.

Hurst szerint a sétáló robotok egy napon mindennapos látvány lesznek - hasonlóan az autóhoz, és hasonló hatással. A korlátozó tényezőt a lábakon történő mozgás tudománya és megértése jelentette, de az Oregon State-i kutatások több áttörést is lehetővé tettek.

A Dinamikus Robotika Laboratóriumban kifejlesztett ATRIAS volt az első olyan robot, amely reprodukálta az emberi járás dinamikáját. Az ATRIAS-t követte Cassie, majd az Agility humanoid robotja, a Digit.

"A nem túl távoli jövőben mindenki a mindennapi életében sok helyen fog látni és interakcióba lépni robotokkal, olyan robotokkal, amelyek mellettünk dolgoznak és javítják az életminőségünket"

- mondta Hurst.

Hurst szerint a logisztikai munkák mellett, mint például a csomagkézbesítés, a kétlábú robotok végül olyan intelligenciával és biztonsági képességekkel fognak rendelkezni, hogy az embereknek a saját otthonukban is segíthetnek.

Az 5 kilométeres verseny során Cassie 53 perc 3 másodperces teljes ideje körülbelül 6 és fél percet vett igénybe két esést követő visszaállítással: az egyiket egy túlmelegedett számítógép miatt, a másikat pedig azért, mert a robotnak túl nagy sebességgel kellett végrehajtania egy kanyart.

(theGeek)

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás