promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Békés repülés közben fuccsolt be az amerikaiak 2 milliárd dolláros lopakodója
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A váratlan probléma miatt mind a 20 nehézbombázót két hónapig a földön tartják.

A B–2-es lopakodó nehézbombázó az amerikai hadsereg egyik legfejlettebb eszköze. 23 milliárd dollárba került a kifejlesztése, és darabja 2,1 milliárd dollárba kerül. Egyetlen óra repülés költsége 135 ezer dollár, ami nem olcsó mulatság, különösen úgy, hogy 20 darab ilyen repülőgép teljesít szolgálatot.

A radarok számára láthatatlan nehézbombázók egyike a közelmúltban kényszerleszállást hajtott végre a Missouri légi bázison. Landolás közben meg is sérült, a legénység azonban ép bőrrel megúszta az éjféltájt történt incidenst.

A gép meghibásodása egy rutin repülés során történt. A malőr miatt a légiközlekedési hatóság rögtön ideiglenes repülési tilalmat vezetett be 6 mérföldes körzetben, feltehetőleg azért, nehogy bárki kikémlelhesse a bajba jutott lopakodót.

A B–2-esekből összesen 21 darab épült, egy azonban 2008-ban lezuhant Guam szigetén. Akkor felszállás közben vesztették el a gépet, de a kétfős személyzetnek sikerült katapultálnia. Ez volt minden idők legköltségesebb légi balesete, hiszen

1,4 milliárd dolláros kár keletkezett.

A B–2-es mostani meghibásodásáról egyelőre nem tudni, mennyire komoly, az viszont biztos, hogy nem mai masináról van szó, hiszen már 1993 óta teljesít szolgálatot. További gondot okozhat, hogy a lopakodók építéséhez rengeteg mérgező anyagot használnak fel, ezért a balesetek fokozott kockázatot jelentenek.

A gépek akár nukleáris fegyverek hordozására is alkalmasak, vélhetően azonban ilyen nem volt a meghibásodott példányon. A jelentés szerint egyáltalán nem volt fegyver rajta, de a probléma miatt most az összes B–2-est két hónapra kivonják a forgalomból, amíg a vizsgálat véget nem ér.

Az előzetes tájékoztatás szerint a heves esőzés babrálhatott ki a géppel. Ezt alapból nem szeretik a lopakodók, mert a sebesség és magasság kalkulálására szolgáló szenzorok a csapadéktól könnyen megvakulnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás