promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hidrogénhajtású szörnyeteggel nyit új frontot a Hyundai
Borítókép:  Hyundai Motor Group
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A 671 LE-s szuperjárgány vizet pöfög ki, és úgy gyorsul, mint egy elektromos autó.

A tisztán elektromos hajtásúak mellett a hidrogén-üzemanyagcellás járműveké lehet a jövő. Legalábbis ebben bízik a dél-koreai Hyundai, amely Vision FK néven mutatott be egy ilyen technológiájú koncepcióautót.

A 671 LE-s szörnyeteg csupán az első lépés egy hosszú úton. A gyártó törekvése ugyanis az, hogy 2030-ra éppúgy elérhetővé (és megfizethetővé) váljanak a hidrogénhajtású masinák, mint az akkumulátorokkal működőek.

A legnagyobb gondot egyelőre az jelenti, hogyan növeljék meg a hidrogén-üzemanyagcellás járművek hatótávolságát.  Bár ezek a gépek hidrogén és oxigén kölcsönhatásából állítanak elő elektromos energiát (miközben csupán víz keletkezik), a megfelelő töltőállomások kiépítése nem lesz olcsó mulatság.

A Hyundai szerint a Vision FK koncepcióautó már 600 kilométer megtételére lesz képes egyetlen tankkal, de ehhez a tölthető plug-in hibrid rendszer is segítséget nyújt számára. Mindezt az elektromos szuperautókat készítő horvát Rimac közreműködésével fejlesztik ki.

Milyen érzés egy ilyen kocsit vezetni? Az autonavigator.hu korábbi beszámolója szerint nagyjából olyan, mint egy közönséges villanyautót. Fékezésnél és motorféknél visszatölt, a gyorsulás pedig ugyanúgy az ülésbe préseli a vezetőt. Tempósabb haladásnál viszont nem kell attól tartani, hogy hamar kifogy belőle a szufla, és mielőbb keresni kell egy töltőállomást.

A Hyundai annyira bízik ebben a technológiában, hogy egy sor jövőbeni járművét erre építi, az önvezető robotaxiktól a legnagyobb kamionokig és buszokig. NEXO nevű modelljük már a piacon van, és annak 666 kilométeres hatótávolsága elég meggyőzőnek tűnik.

A Vision FK a reményeik szerint 4 másodpercen belül fog 0-ról 100 km/h sebességre gyorsulni, amivel a sportosabb vezetési élményre vágyók igényeit is kielégíthetik. Egy 671 LE-s szuperjárgánytól persze nagyobb robbanékonyság is elvárható, de pocskondiázás helyett várjuk meg inkább a végső változat piacra kerülését.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás