promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ufó maradványainak hitték a magyarok legféltettebb kincsét? Egy magyar földönkívülis legenda, amelyről még biztos, hogy nem hallottál
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nemzetünk büszkesége sokat hánykolódott az évszázadok alatt.

A magyar Szent Koronának a 20. században elképesztő kálváriája volt. 1944-45-ben, amikor megérkeztek a szovjet csapatok, a németek elmenekültek, ekkor kezdődött minden. Szálasi elől eldugták, de később elő kellett szedni, mert erre akart felesküdni. A korona ekkoriban a koronaőrség pincéjében volt eldugva.

A korona egészen Ausztriáig jutott, majd ott a koronaőrség megadta magát az amerikaiaknak, akik így a magyar nemzeti jelképet elvitték magukkal. 

A Szent Korona hamarosan már az Amerikai Egyesült Államokban volt, ahol az ország egyik államában, Kentuckyban, a Fort Knox katonai támaszponton tárolták. Éppen az amerikai aranykészlet közvetlen szomszédságában. Ezen a helyen 33 évet töltött a kincs, amjd végül 1978. január 6-án tért haza Magyarországra.

A Szent Koronát a koronázási jelvényekkel egyetemben Cyrus Vance amerikai külügyminiszter kisebb ünnepség keretében adta át Magyarországnak. A koronát és a koronázási jelvényeket később, restaurálás után a Magyar Nemzeti Múzeumba vitték át. A korona és a koronázási ékszerek ünnepélyes körülmények között 2000. január elsején kerültek mai helyükre, a Parlament kupolacsarnokába.

A Korona amerikai tartózkodásához egy kevésbé ismert ufós, földönkívülis legenda is kötődik, amelyet Glant Tibor történész, A Szent Korona amerikai kalandja és hazatérése című könyv szerzője osztott meg az Infostarttal. A koronaőrző ládára ugyanis az volt ráírva, hogy "sugárveszély" - ebből pedig az a legenda született, hogy az emerikai katonák egy földönkívüli maradványait szállítják.

A hazatért koronát 1978-ban több mint kétmillió ember tekintette meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

(Forrás: Wikipedia, Infostart)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás