promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő dolog derült ki Arthur király misztikus kövéről 
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ősi emlékművet varázsos legendák fűzik a mitikus Arthur királyhoz, a régészek azonban nemrég döbbenetes felfedezést tettek az építménnyel kapcsolatban. ​

A Nyugat-Angliában található titokzatos emlékművet, amely leginkább talán a Stonehenge-re hasonlít, „Arthur köveként” is szokták emlegetni a királyhoz fűződő történetek miatt – tudniillik a legenda szerint Arthur annak idején épp ezen a helyen ölt meg egy várszomjas óriást, aki halálakor könyökével a sziklára zuhant. 

A régészek azonban nemrég kiderítették, hogy az építmény jóval Arthur ideje előtt is ott állt már – körülbelül 6 ezer évvel ezelőtt emelték a térségben kialakított „szertartásos táj” részeként, az újkőkorban.

„Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy ez egy olyan hely volt az újkőkor kezdetén, amely politikailag vagy szellemileg fontos lehetett az emberek számára” 

– mondta Julian Thomas, a Manchesteri Egyetem régészeti professzora. 


Arthur köve napjainkban. Forrás: Profimedia

A kőépítmény közelében történő ásatások nemrég fényt derítettek rá, hogy a helyet először egy ősi épületre mutató kőhalom foglalta el, amelyet néhányszáz évvel később újjáépítették és átrendeztek, hogy a sokkal délebbre eső dombok felé irányuljon.

Az emlékmű összesen kilenc kőből áll, amelyek egy hatalmas, 25 tonnás „zárókövet” tartanak. Az alattuk húzódó folyosó temetkezési kamrának tekinthető, bár emberi maradványokat sosem találtak ott. 

A kő közelében egyébként számos jelentős történelmi esemény zajlott le, köztük a rózsák háborújának (1455–1485) egyik sorsfordító eseménye, minden idők legvéresebb angliai ütközete, amely egyben a történelem első bizonyítottan lőfegyverrel vívott csatája is volt.

De például 1645-ben – az angol polgárháború idején – Károly király is a kő közelében vert tanyát seregével. 

A Mysterious Britain nevű weboldal szerint pedig Arthur köve ihlette meg C. S. Lewist, a Narnia krónikái című könyv íróját a történetben feltűnő „kőasztal” kitalálására. A történet szerint ennél a kőasztalnál adta életét Aslan, a Nagy Oroszlán Edmundért, az árulóét, akiből Narnia királya lett később. 

(livescience.com)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás