promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg létezik a múmia átka? Hátborzongató események követték a fáraó sírjának feltárását
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tutanhamon sírjának 1922-es felfedezését követően az uralkodó nyughelyét feltáró ásatásokat egy angol gróf, George Herbert finanszírozta, aki pár hónappal a sír feltárása után rosszul lett és meghalt. Nem tartott sokáig, hogy az emberek pletykálni kezdjenek róla: vajon a „múmia átka” ölte meg a grófot?

„A fáraó 3000 éves átka mutatkozott meg Carnarvons grófjának betegségében” 

– olvasható a Kentucky állambeli Louisville-ben megjelent The Courier Journal című újság 1923. március 21-i kiadásának címlapján.

Akoriban – George Herbert halálának hírére – számos hasonló újságcikk jelent meg szerte a világon. 

A férfi halálának órájában állítólag furcsa dolgok történtek: 

Kairóban kialudtak a lámpák, amire az elektromos művek semmiféle magyarázatot nem tudott adni 

– írja a cultura.hu.

A felvetés, miszerint a gróf egy „átokba” halt bele, ma már nevetségesnek tűnhet, valójában azonban a korabeli tudósok rendkívüli komolysággal járták körbe a kérdést – több tanulmány is megjelent a témában. 

Az átok eredete

A múmia átkának legendája valójában megelőzte Tutanhamon sírjának felfedezését. Az elképzelés, miszerint Egyiptom a rejtélyek országa, egészen a görögökig és a rómaiakig nyúlik vissza. Az ókori egyiptomiaknak számos természetfeletti tudást tulajdonítottak, ez pedig később sem változott, amikor Napóleon expedíciója után Egyiptom nyitni kezdett a Nyugat felé. 

A Drakula könyv írója, Bram Stoker egy regényt is megjelentetett 1903-ban, amelyben a szereplők (akik történetesen épp régészek voltak) egy múmia átkától szenvednek.

Amikor a Titanic 1912-ben elsüllyedt, egyesek azt hitték, hogy a British Múzeumban lévő papnő múmiája okozta a tragédiát.

„Millió hiszékeny ember kétségbeesett visszaigazolást akart kapni arról, hogy lehetséges a halottakkal való kommunikáció. Nem csoda, hiszen az első világháború alatt annyi fiatalember vesztett oda” 

– mondta Jasmine Day, egyiptológus.

A múmia sírjában tanyázó vírus okozta a gróf halálát?

Bár az emberek nagyon sokáig előszeretettel kapcsolták össze a régészeti felfedezést Hebert halálával, természetesen megjelentek racionális magyarázatot kereső elméletek is. Példának okáért a kutatók sokáig azt gondolták, hogy Lord Carnarvon titokzatos halála egy rendkívül fertőző vírusnak köszönhető, amely Tutanhamon fáraó egyiptomi sírjában támadta meg a grófot. 

A sírban tanyázó, hosszúéletű kórokozók elméletét azonban később megcáfolták: nem találtak ugyanis semmiféle életképes mikrobát vagy gombát a sírkamrában.

Mi az igazság? 

A tudomány jelen álláspontja szerint a gróf valójában vérmérgezést kapott, miután borotválkozás közben felsebzett az állán egy szúnyogcsípést.

Ettől függetlenül az emberek még ma is előszeretettel kapcsolják össze a régészeti felfedezéseket tragikus eseményekkel és átkokkal. 

Amikor 2018-ban egy hatalmas, 2000 éves koporsót találtak az egyiptomi Alexandriában, egyesek például attól tartottak, a fekhely felnyitásával egy átok szabadulhat fel.

Hasonlóképpen, amikor 2021-ben egy hajó elzárta a Szuezi-csatornát, néhányan a múmiákat próbálták hibáztatni – a hajón ugyanis több ókori egyiptomi fáraó múmiáját szállították a fustati múzeum felé.

Az emberek azt szeretnék, ha az életnek értelme lenne. Hagyományosan a formális vallás biztosítja a létezés magyarázatát. Sokan azonban ma is a mágikus, természetfeletti hiedelmvilághoz fordulnak, amelynek az átkok is részei.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás