promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas áttörést jelenthet: kinyomtattak egy daganatos szövetet - videó
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A 3D nyomtatás néhány éve még science fictionnak tűnt, mára azonban egyre elterjedtebb módszer. Nyomtatnak hidakat, alkatrészeket és még sokáig lehetne sorolni. Azonban az, hogy egy komoly betegséget rekonstruálnak így, az bizony nem mindennapi.

Komoly előrelépés lehet a gyógyszerkutatásban az, amit izraeli kutatóknak a világon elsőként sikerült megvalósítaniuk. 3D nyomtató segítségével létrehoztak egy úgynevezett glioblasztómát, ami nem más, mint a rosszindulatú agydaganatok legagresszívabb típusa.

Azok a betegek, akiknél ilyet diagnosztizálnak, a felismeréstől nagyjából 14-15 hónapig élnek. Ez a típusú tumor ugyanis kiszámíthatatlan és rendkívüli módon terjed. Mint minden daganatos betegséget, ezt is lehet kezelni különféle gyógyszeres megoldásokkal, de egyrészt időigényesek, másrészt nem tudni, hogy a páciens hogyan reagál rá. Ez utóbbiban lehet nagy segítség a mostani kutatás.

A kísérleti gyógyszerek jelentős része elbukik a vizsgálatok során, a rákos sejtek ugyanis teljesen másképp működnek műanyagon, mint egy valódi páciens esetében.

A 3D nyomtatással létrehozott agydaganat egy háromdimenziós rákszövetet foglal magába, amit fehérjékből és szénhidrátokból felépülő kötőszöveti sejtháló vesz körül és amely vérereken keresztül képes kommunikálni a mikrokörnyezetével. Ennek segítségével hatékonyan tudják tesztelni a különböző gyógyszereket. Már az első vizsgálatok bizonyították, hogy míg a petricsészés sejtkultúrában a módszer nem hozott eredményt, addig a 3D modellen végzett vizsgálatok lassították a glioblasztóma növekedését és terjedését.

Az izraeli kutatók forradalmi innovációja lehetővé teszi, hogy gyorsabb ütemben fejlesszenek ki gyógyszereket, fedezzenek fel új terápiás célpontokat. Bíznak benne, hogy a technológia megkönnyíti majd a betegek kezelését.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás