promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A benzines autóknak is lassan le fog járni az ideje
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyre nagyobb teret kapnak a környezetkímélő autók. Eddig a dízel volt a mumus, ám most sor kerülhet a benzines kocsikra is.

Egyre több ország dönt úgy, hogy a környezet megóvása érdekében nem kér többet a dízelhajtású autóktól. Ám mielőtt a benzines kocsik tulajdonosai örülnének, várhatóan rájuk is ez a sors vár. Nyilván ez egy folyamat, ami nem egyik napról a másikra történik, de azért a közeljövőben számítani kell rá.

Mint minden ilyen intézkedés általában a személyautókkal kezdődik, ám az egyik munkagépeket gyártó brit vállalat, már elkezdett gondolkodni a hidrogénhajtású munkagépekben.

Bár a JCB kisebb munkagépeinél most is alkalmazza a környezettudatos megoldásokat, hiszen a legtöbbjük elektromos meghajtású, ám a nagyobbak esetében a hidrogén felé fordulna, de ott is a belső égésű motoros megoldás felé, hiszen nem a technológiát tiltják be, hanem a károsanyag kibocsátást korlátozzák.

Ennek egyszerűen az az oka, hogy a nehéz gépeknél, mint a markolók, daruk, az üzemanyagcellás megoldás egyszerűen alkalmatlan.

A hidrogén hatékony használatára kidolgoztak egy új technológiát, amely révén a hidrogén használatakor, a belső égésű motoroknál jelentéktelen mennyiségű károsanyag képződik. A hidrogénmotorok prototípusa a JCB 448-on alapul, amely egy 4,8 literes négyhengeres egység. Amellett, hogy az új technológia és a hidrogén ilyen módú felhasználása jótékony hatással van a Földre, még az előállítása sem túl drága. Nagyjából ugyanannyiba kerül, mint a dízel változat.

Az első ilyen típusú motorok prototípusa a jövő évre várható.

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás