Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Döbbenet: 1000 éves mobiltelefont találtak - időutazók, esetleg földönkívüliek állhatnak a háttérben? Vagy valaki a bolondját járatja velünk?

Döbbenet: 1000 éves mobiltelefont találtak - időutazók, esetleg földönkívüliek állhatnak a háttérben? Vagy valaki a bolondját járatja velünk?

Tech & Tudomány

Döbbenet: 1000 éves mobiltelefont találtak - időutazók, esetleg földönkívüliek állhatnak a háttérben? Vagy valaki a bolondját járatja velünk?

Tech & Tudomány

Promotions 18:18

Még egy videót is mutatunk az elképesztő leletről, amely elsőre meghökkentő látvány lesz. Időutazók vagy földönkívüliek hozták? A telefon rejtélyéről azonban hamar lehull a lepel, de a csúf igazságot már nem hozta le mindegyik lap.

Az ősi asztronauta-elmélet vagy éppen a paleoasztronautika hívei azt mondják, hogy az emberiséget a történelme során egy vagy több idegen faj is meglátogatta, és különböző eszközökkel segítették a fejlődésünket. A teória lelkes terjesztői pedig folyamatosan azon vannak, hogy újabb és újabb bizonyítékokkal támasszák alá állításaikat. 

Az elméletnek irodalmi előzményei is vannak, többek között az elfeledett, majd újra felfedezett, az elképesztő fantáziával író H. P. Lovecraft is sokszor eljátszik ősi asztronauták Földre érkezésével műveiben. Azonban a teória az irodalmon is túlnyúlt, leghíresebb apostola a magyarok körében is nagy népszerűségnek örvendő Erich von Däniken.

Időnként aztán jönnek művészek, és az elmélet számára leleteket gyártanak. Ilyen volt például a világot több hónapig lázban tartó monolit esete. A fémoszlopot az utahi sivatagban találtak meg, majd sorra tűntek fel más országokban is. Sokan űföldönkívüliekre gyanakodtak, sőt, még a világvége eljövetelének bizonyítékaként is tekintettek az alkotásra.

Aztán kiderült a csúf igazság, és egy művészeti csoport felvállalta, hogy ők készítették azt.

Az is kiderült, hogy egy művészeti performansz szereplőjévé váltak az olvasók is, a csoport ugyanis később a netre vonult a különös alkotásokkal, ilyen fémoszlopokat tehát idővel lehett is rendelni tőlük, így pedig valószínűleg komoly summa is ütötte a markukat.

Az egyik leghíresebb eset még is az volt, amikor egy 1000 éves mobiltelefont találtak valahol Salzburg mellett, állították a "régészek". A telefon úgy nézett ki, mint egy korai mobiltelefon, miközben sumer írásjelek díszítették azt.

Később azonban ezt az alkotást is felvállalta egy művész, a német Karl Weingärtner azt is elmondta többek között a Huffington Postnak, hogy még a nagy médiazaj előtt készítette jó pár évvel ezelőtt, nem volt célja a tréfa, az átverés. Őt is meglepte, hogy mekkora karriert futott be az alkotása, hogy milyen könnyen sikerült más kontextusba és narratívába helyezni.

Az ősi mobiltelefon sztorija tehát egy olyan rejtély, amelyet megoldottak már, azonban időnként mégis fel-feltűnik egyes oldalakon, úgy prezentálva, mintha egy ősi asztronauta vagy éppen egy időutazó állna a tárgy mögött.

(via 24.hu)

Borítókép: Linus Sandvide / Unsplash.com