promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szörnyszerű magyar szavak! 200 éve magyarosították a 12 hónap nevét, a végeredmény pedig lenyűgözően fura lett
Borítókép:  Dominik Vanyi / Unsplash.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Zúzoros, enyheges, olvanos! Folytassuk még?

Rengeteg olyan magyar szó akad a történelmünk során, amelyek vagy kikoptak már a nyelvünkből, vagy soha nem is eresztettek gyökeret. Annak ellenére persze, hogy kitalálták őket, léteztek, de nagyon idegenül hangoztak.

A 18. század végén szárba szökkenő nyelvújítás érdekes szavakat is kitermelt, rengeteg olyan akad, amelyeken ma már jobbára mosolygunk. Pedig elképesztő teljesítmény volt az, amit eleink megcsináltak, hiszen az alapok megvoltak, de a magyar szókészlet még nem volt meg, ezért a nyelvújítók elkezdtek szavakat termelni.

Kazinczy, a mozgalom egyik vezéralakja alkotta meg többek között a szellem, a szorgalom, az évszak vagy a magány szavakat, de például ő alkotta meg a mindeneményedelem szót is, amely a világegyetemre akart volna utalni.

Akadtak ugyan mellékvágányok, de a nyelvújítók végül megalkották azokat a szavakat, amelyeket ma is használunk.

Az egyik legérdekesebb és legerőszakosabb nyelvújító Barczafalvi Szabó Dávid volt, akinek ugyan rengeteg szava beépült a nyelvbe, de sokszor nagyon fura, a mi időnkből nézve szörnyszüleménynek ható szót alkotott. Barczafalvi amúgy 1753-ban született Bodrogkeresztúron, később Kazinczy osztálytársa is volt, majd 1785-től elkezdte a szógyártást. Azt mondta olvasóinak, addig fog új szavakat alkotni, míg olvasói ki nem nyilvánítják nemtetszésüket.

Barczafalvi azt vallotta, amikor szemére vetették, hogy nem egy ember feladata a szócsinálás, hanem az egész nemzeté:

„Helyes, én is úgy tartom, de hogy igazán kimondjam: én nem egy embernek tartom magamat, hanem, hogy úgy szóljak, egész Hazának”

Voltak a nyelvünkbe jól illeszkedő szavai is, ő találta ki például a csontváz, a társadalom vagy éppen az olvasmány és a külföld szavakat. De például magyarosította a 12 hónap nevét is, ezek pedig elképesztően furán hangzanak így 2021-ben:

"Zúzoros, enyheges, olvanos, nyilonos, zöldönös, termenes, halászonos, hévenes, gyümölcsönös, mustonos, gémberes és fagyláros"

(Forrás: National Geographic)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás