promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ne szépítsük: szellentett egyet a Nap
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A NASA által közzétett videó tanúsága szerint ilyenkor lehet okunk az aggodalomra.

A NASA rendszeresen ellátja érdekes, ritka és izgalmas anyagokkal a csillagászat és az űrkutatás iránti érdeklődőket. Akik között – valljuk be – nemcsak pallérozott lángelmék vannak, ezért alkalmanként meghökkentő kommentárok is születnek.

Egy közelmúltbeli Instagram-videón például a koronakidobódásnak (angol rövidítéssel: CME) nevezett naptevékenységet mutatták be, amely során központi csillagunk egy darabkája kilökődik a bolygóközi térbe.

A megosztott poszt természetesen nagy érdeklődést váltott ki a közösségi médiában, máris több millióan tekintették meg a fantasztikus eseményt. Az egyik Insta-felhasználó furcsa dologra asszociált róla:

„Én vagyok az egyetlen, akinek ezek a lángok úgy tűnnek, mintha fingana a Nap?”

– tette föl a fontos természettudományos kérdést. Amire persze rögtön kapott vagy 100 lájkot, és két tucat hasonlóan előremutató választ. Az egyik kommentelő szabályosan leborult a megjegyzés beírója előtt:

„Hű, ez a briliáns gondolat senkinek sem jutott eszébe korábban!”

Szerencsére akadtak olyanok is, akik képesek voltak józanabbul viszonyulni a hozzászóláshoz:

„Rendben van, kimondom: néhány ember összekeveri a humort az értelem hiányával. El nem tudok képzelni agyatlanabb dolgot, mint arra reagálni, amit pár alak a közösségi médiában elénk terjeszt.”

Tudományos oldalról szemlélve a koronakidobódás nem egy rejtélyes esemény, hiszen tudjuk, hogy a Nap mágneses terének instabilitása okozza. A kutatók szerint jelen esetben a részecskék 1,6 millió km/h sebességgel lökődtek ki az űrbe.

Mindez gyakran a földi életre is hatással van, például képes megzavarni a rádiós kommunikációt, a radarok működését, sőt az elektromos energiahálózatot is. Peches esetben akár az űreszközeinket is károsítja, de ezek okozzák a sarki fénynek nevezett jelenséget is bolygónk pólusainál.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás