promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Üzenet az űrből? Rejtélyes rádióhullámokat fog a NASA űrszondája a Jupiter Holdjáról 
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Jupiter egyik Holdja furcsa rádióhullámokat bocsát ki, a NASA űrszondája pedig lélegzetvisszafojtva fülel.​

A NASA Juno nevű űrszondája furcsa rádióhullámokat kezdett el fogni a Jupiter Io nevű Holdjáról.

Naprendszerünk összes bolygója közül a Jupiter rendelkezik a legnagyobb és legerősebb mágneses térrel, amely olyan messzire nyúlik, hogy a bolygó egyes holdjait is eléri. Mivel az Io áll a legközelebb a bolygóhoz, a NASA szerint a hold „gravitációs huzavona alatt áll” – a Jupiter és a bolygó két másik nagy holdjának vonzása között ingadozik. Ezek az ellentétes irányba húzó erők hatalmas belső hőt okoznak az Io számára, amelynek felszínén így rendkívül aktív vulkanikus tevékenység zajlik.

A Jupiter Io nevű Holdja azért különleges, mert nagyon erős a vulkanizmus rajta, amely a Naprendszer más égitestjeire nem jellemző.

A NASA közleménye szerint a vulkánok másodpercenként 1 tonna gázt és különféle részecskéket eresztenek ki az űrbe. Ennek az anyagnak egy része elektromosan töltött ionokká és elektronokká válik szét, amelyek a bolygó mágneses terén keresztül a Jupiterre esnek. A mágneses mezőbe befogott elektronok felgyorsulnak a Jupiter pólusai felé, és útközben olyan jelenséget generálnak, amelyet a tudósok dekaméteres rádióhullámoknak hívnak (más néven dekametrikus rádióemissziónak vagy DAM-nak).

„Amikor az űrszonda megfelelő helyen van, a Juno képes befogni ezeket a rádióhullámokat” 

– közölte Yasmina Martos, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának szóvivője. A befogott adatok a gázóriás által létrehozott hatalmas mágneses mezők viselkedéséről is árulkodnak.

A rádióadatok továbbá azt is kimutatták, hogy az ezeket a rádióhullámokat létrehozó elektronok hatalmas mennyiségű energiát bocsátanak ki, ami 23-szor nagyobb, mint amire kutatók számítottak. 

(space.com)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás