promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy sötét objektum csapódott a Földbe – halált és pusztulást hozott magával!
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Körülbelül 66 millió évvel ezelőtt a becslések szerint egy 9,6 kilométer széles tárgy csapódott a Földbe, elindítva egy katasztrofális eseménysorozatot a bolygón, amely a dinoszauruszok pusztulását eredményezte. A tudósok úgy vélik, rájöttek a becsapódott tárgy „sötét” eredetére. 

A Föld történelmének valószínűleg legdrámaibb tömeges kihalása során egy aszteroida 66 millió évvel ezelőtt becsapódott a bolygóba, kioltva a planétán élő fajok 75 százalékának életét – ideértve a nem madárszerű dinoszauruszok végleg eltűnő fajtáit is. 

Egy új kutatás szerint a becsapódást egy óriási, sötét, fejletlen aszteroida okozta, amely a Naprendszer fő aszteroidaövének külső szakaszából, a Mars és a Jupiter között található régióból érkezett.

Az űrnek ezen területe számos sötét kisbolygónak ad otthont – olyan űrkőzeteknek, amelyek kémiai felépítésük miatt sötétebbnek tűnnek más típusú aszteroidákhoz képest, mivel nagyon kevés fény tükröződik vissza rajtuk. 

A nem madárszerű dinoszauruszok uralmának véget vető objektumból kézzelfogható nyomok is maradtak, amelyeket korábban a Chicxulub-kráterben találtak meg – ez a 145 kilométer széles, körkörös vájatokkal tarkított kráter a mexikói Yucatán-félszigeten található, és az aszteroida vájta bele a földbe.

A kráter geokémiai elemzése után a kutatók arra jutottak, hogy a becsapódó tárgy a viszonylag magas szénarányú, kezdetleges meteoritok csoportjának volt a része, amelyek valószínűleg a Naprendszer történetének korai szakaszában keletkeztek.

A Chicxulub-kráter eredetének magyarázata mellett a felfedezés segíthet a tudósoknak abban, hogy más, a Földet korábban sújtó aszteroidák eredetét is megértsék. 

A Föld másik két legnagyobb becsapódás által keletkezett kráterének, a dél-afrikai Vredefort-kráternek és a kanadai Sudbury-medencének a pontos eredete egyelőre ugyanis még rejtély.

(livescience.com)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás