promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Dühös tömegek tüntetnek online a World of Warcraftban az Activision-féle zaklatási ügyek miatt
Borítókép:  World of Warcraft/Blizzard
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A World of Warcraft játékosok a játékon belüli tiltakozást rendeztek a fejlesztő Activision Blizzard ellen nemrég felhozott vádak miatt, amelyek többek között munkahelyi szexuális zaklatásról és hímsovinizmusról is szólnak.

Ezen a héten Kalifornia állam beperelte az Activision Blizzardot, mivel az állítása szerint a "hímsoviniszta kultúra táptalajt teremtett a nők elleni zaklatásnak és diszkriminációnak". A kereset számos nyugtalanító vádat tartalmaz, és azt állítja, hogy a "folyamatos szexuális zaklatás" kultúrája főként a World of Warcraft, a Diablo és az Overwatch készítőjénél, a Blizzard Entertainmentnél uralkodik. Az Activision Blizzard határozottan tagadta a vádakat.

Válaszul a World of Warcraft játékosok olyan virtuális közösségi tereken gyűltek össze, mint az oribosi Idyllia Steps, hogy ülősztrájkokat tartsanak. A tiltakozást a Fence Macabre guild rendezte, amely a Wyrmrest Accord és a Moon Guard szervereken működik.

A tüntetésen több mint 8000 dollárt gyűjtöttek a Black Girls Code nevű csoport számára, amely a színesbőrű fiatal nők számítógépes programozási és technológiai készségeit igyekszik megismertetni. A per szerint a színes bőrű nőket állítólag kritizálták a "testbeszédükért", a segítségkérésért és a munka közbeni szünetek tartásáért, és arra kényszerítették őket, hogy dokumentálják a munkából kivett napokat.

"A színes bőrű nők különösen kiszolgáltatott célpontjai voltak [az Activision Blizzard] diszkriminatív gyakorlatának" - áll a kaliforniai Fair Employment and Housing Department (DFEH) perében. Reméljük, hogy ez a tiltakozás arra kényszeríti a Blizzardot, hogy tükörbe nézzen, és lássa, hogy azokat, akik kárt okoztak - akár közvetlen akcióval, akár önelégültséggel - felelősségre vonják."

- írta a Fence Macabre egy tumblr-bejegyzésben.

"Mindenekelőtt: szolidárisak vagyunk a Blizzard ellenséges munkakultúrájának áldozatai és túlélői iránt, akár olyanokról legyen szó, akik már felmondtak, vagy kirúgták őket, akár olyanokról, akik még most is elviselik a szenvedést. A változás nem megy egyik napról a másikra. Ezt mi is tudjuk. De a változás egy szikrával kezdődik, egy szerény - mégis erőteljes - szikrával, amelyet ma mindannyian fényesen felragyogtattatok. Reméljük, hogy ebből a szikrából az Activision Blizzard rávilágít a vállalatukat sújtó rothadásra, és átlátható, tartós változásokat tud végrehajtani a szervezetük és a hozzá kapcsolódó IP-k jobbá tétele érdekében."

A World of Warcraft játékosok egy játékbeli karaktert is célba vettek, amely a World of Warcraft korábbi vezető kreatív igazgatóján alapul, akinek állítólag "megengedték, hogy durva szexuális zaklatást kövessen el anélkül, hogy ennek bármilyen következménye lett volna".

A játékosok arról számoltak be, hogy ezt a karaktert, aki Stormwind Cityben egy Afrasiabi tábornagy nevű küldetésfelelős, talán teljesen kivonják a játékból. Tegnap este azonban a játékosok felszólították a Blizzardot, hogy távolítsa el az NPC-t, a hozzá kapcsolódó küldetéseket és minden olyan játékbeli tartalmat, amely a korábbi vezető kreatív igazgatóval kapcsolatos.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás