promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egyszerre 300 ember életét tették kockára az önvezető buszokkal
Borítókép:  Greater Cambridge Partnership
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A sofőr nélküli járműveket ráengedték a közlekedőkre, csoda, hogy nem történt nagyobb baj.

Az önvezetés ma még nem nevezhető kiforrottnak és biztonságosnak a járműtechnológia terén. Éppen ezért meglepő, hogy Angliában 300 ember részvételével kísérleteztek sofőr nélküli buszokkal.

Ráadásul mindezt nem egy biztonságos próbapályán tették, hanem Cambridge utcáin, ami csak tovább növelte a rizikót. A projekt szervezői szerint a teszt remekül sikerült, mások viszont a biztonság és a magas költségek miatt aggódnak.

„Kösz, de én megvárom, amíg tényleg biztonságosak lesznek. Nem akarom a baleseti statisztikát növelni, és közben azt hallgatni, hogy mindent el kell kezdeni egyszer. Elég durva mészárlás lenne, ha a komputer meghibásodna”

– szólt be kőkeményen egy kommentelő az Express cikke alatt. Az önvezető buszok a hét minden napján, napi 24 órában futottak, és közben szorgalmasan gyűjtögették róluk az adatokat és tapasztalatokat.

A próba után született felmérés némileg meglepő eredményt hozott, hiszen az utasok 97 százaléka úgy nyilatkozott, hogy bármikor habozás nélkül újra felszállna egy ilyen tömegközlekedési eszközre.

Persze vannak, akik szerint ez a technológia felesleges, ráadásul drága is, míg mások máris a munkahelyük elvesztése miatt aggódnak. A buszokat egyébként nem hagyták teljesen magukra, hiszen mindegyiken két sofőr ült, akik bármikor visszanyerhették a jármű fölötti irányítást.

A projekt célja az, hogy megkönnyítsék a Cambridge-ben élők közlekedését, és közben csökkentsék a dugókat, valamint a légszennyezést. A terv szorgalmazói szerint a viszonylag kis méretű, automatizált buszok valódi alternatívát jelentenek majd az autókkal szemben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás