promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Horrorvideó sokkolja az internetet, félelmetes arcok látszódnak egy szekrényben - videó
Borítókép:  Youtube / Screenshot
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A TikTok-ra és a Youtube-ra is felkerült egy videó, amely meglehetősen félelmetes dologra irányítja a figyelmet. A Snopes tényfeltáró és álhírleleplező oldal azonban a titokzatos felvételek láttán nyomozásba kezdett, hogy felderítsék, mit látunk valójában a képkockákon.

A TikTok újabb felületet nyitott a (kamu) hátborzongató videók számára, naponta kerülnek fel a cikkben most közölt felvételhez hasonló fura anyagok a közösségi oldalra. Az ominózus videó most éppen egy idillinek tűnő családi összeröffenést mutat be. Egy kislány álarccal a feje búbján boldogan futkos egy házban, hirtelen megjelenik az anyukája is, majd a kamera ráközelít egy szekrényre, ahonnan három furcsa fazon kandikál ki. A videón az is látszik, hogy a szürke lények mozgatják a szemüket, szóval kizárható, hogy plüssfigurák hevernének a tárolóban.

Akik szeretik a found footage (talált film) műfaját, azoknak elsőre olybá tűnhet, hogy itt egy nagyobb alkotásból kiszedett rövid jelenetről lehet szó, és hogy teljesen megtévesszék a gyanútlan nézőket, még a szereplők arcait is kipixeleszték a tendenciózus ferdítésre törekvő közösségi média hackerek.

Ezt a felvetést erősítheti a látvány is, ugyanis látszik, hogy nem a legjobb számítógépes technikákkal montírozták oda a különös arcokat.

A felvételeket amúgy már több millióan látták, a nagy érdeklődés közepette a Snopes is bekapcsolódott a kutatásba, hogy a videók eredettörténetének végére bukkanjanak. Azt könnyen kiderítették már az elején, hogy két olyan felhasználó (@horrorworld29 és @carlgaming9069) töltötte fel a hátborzongatónak tűnő felvételeket, akik már nincsenek fent a TikTok-on.

Azóta viszont a videóknak már több mutációja is elterjedt a felületen, több felhasználó újabb zeneszámokkal dobta tovább azokat.

Majd egy másik felhasználó már kiszedte a klip alól a zeneszámot, és olyan hangokat kevert alá, amelyek alapján úgy tűnhet, hogy megvan a felvételhez tartozó eredeti szöveg is. Ez a variáns pár nappal később felkerült a Youtube-ra is, itt a kommentszekciót elárasztották a hozzászólások, amelyek filmekre gyanakodnak, szerintük egy, a nyugati világban kevésbé ismert b- vagy zs-kategóriás horrormoziból szedhették ki ezt a pár másodpercet.

A Snopes azt is megjegyzi, hogy sokan egy 2005-ös japán filmre, a Horoi-ra tippeltek, hogy ez lehet a forrás, viszont a Snopes újságírói többször is átfésülték a filmet, de még a kliphez hasonló jelenetet sem találtak az alkotásban. Több hozzászoló szerint a figurák szemmozgásán látszik, hogy valamiféle animációról lehet szó, mivel szerintük hasonló szemmozgások vannak a Thomas, a gőzmozdony című mesében is.

A Snopes egyelőre nem zárta le az ügyet, a kutatás folytatódik, de nagyon valószínű, hogy a felvételeket egy b-kategóriás animátor készítette, akinek egyelőre nem sikerült a nyomára bukkanni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás