promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyorsan terjed a koronavírus lambda mutációja, ha ideér biztosan nem fogsz tőle táncra perdülni
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyre jobban aggódnak Latin-Amerikában az ún. lambda variáns miatt, de még a tudósok is értetlenül állnak a szokatlan mutáció előtt.

A korábban C.37-es néven ismert lambda variánst tavaly év végén fedezték fel Peruban, azóta 27 országban mutatták ki, köztük az Egyesült Királyságban. – írja a Financial Times alapján a napi.hu. A kutatók „szokatlan” fajta mutációnak tartják, részben azért, mert szemben a korábbi változatokkal, úgy tűnik, nem képvisel egy még fertőzőbb változatot.

Paplo Tsukayama, Limában dolgozó mikrobiológus professzor azt mondja, hogy amikor tavaly decemberben felfedezték, akkor 200 mintából mindössze egyben volt jelen. Idén márciusban azonban már a perui főváros fertőzéseinek felét okozta, júniusra pedig 80 százalékra ment fel ez az arány.

A WHO szakértői egyelőre úgy gondolják, hogy ez a mutáció kisebb veszélyt jelent az emberekre, mint az alfa, béta, gamma és delta koronavírusok, amelyeket ebben a sorrendben az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában, Brazíliában és Indiában fedeztek fel.

Ugyanakkor a lambdát is szoros figyelemmel kell követni, mivel képes volt hamar szétszóródni a világban. Egyelőre úgy tűnik, nem okoz komolyabb betegséget, mint a többi változat és nem cselezi ki a vakcinákat.

Ugyanakkor Latin-Amerika lakosságának eddig csak 10 százalékát oltották be, így ott bármilyen fajta koronavírus nagyobb pusztítást okozhat, mint máshol, és a kórokozónak van ideje és táptalaja a mutálódáshoz.

[[cikk3]]

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás