promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Spanyol börtönben felakasztva találták a világ első vírusvédőjének atyját, John McAfee-t
Borítókép:  John McAfee/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világ első vírusvédőjének feltalálója, az adó- és kriptovalutacsalással, pénzmosással megvádolt híres üzletember és volt elnökjelölt azután végzett magával – az eddigi információk alapján –, miután a spanyol legfelsőbb bíróság engedélyezte kiadatását az Egyesült Államoknak adócsalás vádjával - közölte ügyvédje a Reuters hírügynökséggel.

McAfee ügyvédje, Javier Villalba elmondta, hogy a vírusirtó szoftverek úttörője akasztással halt meg, mivel a kilenc hónapos börtönbüntetés kétségbe ejtette - írja a theGeek.

A 75 éves McAfee egy múlt havi bírósági meghallgatáson azt mondta, hogy korára való tekintettel élete hátralévő részét börtönben töltené, ha az Egyesült Államokban elítélik.

„Remélem, hogy a spanyol bíróság belátja az igazságtalanságot"

- mondta, hozzátéve, hogy

„Az Egyesült Államok példát akar statuálni velem."

McAfee évekig élt úgy, hogy folyamatosan menekült az amerikai hatóságok elől, ennek egy részét egy megayacht fedélzetén töltötte. Tennessee-ben adócsalás vádjával vádat emeltek ellene, New Yorkban pedig egy kriptopénzcsalási ügyben.

A tech-alapítót október 3-án vették őrizetbe a barcelonai repülőtéren, amikor brit útlevéllel fel akart szállni egy Isztambulba tartó járatra - közölte akkor egy spanyol rendőrségi forrás.

McAfee a NASA-nak, a Xeroxnak és a Lockheed Martinnak dolgozott, mielőtt 1987-ben elindította a világ első kereskedelmi vírusirtóját. Szoftvercégét 2011-ben eladta az Intelnek (INTC.O), és a továbbiakban nem vett részt az üzletben. A program még mindig az ő nevét viseli, és világszerte 500 millió felhasználója van.

A spanyol legfelsőbb bíróság szerdán közölte, hogy beleegyezett McAfee kiadatásába az Egyesült Államoknak. A regionális igazságügyi minisztérium megerősítette, hogy a kiadatásra váró 75 éves amerikai férfit szerdán holtan találták cellájában. A börtönhatóságok vizsgálják a halál okát.

McAfee-nek még volt lehetősége arra, hogy fellebbezzen az ítélet ellen, de több időt nem bírna ki a börtönben - állítja Villalba.

„Ez egy kegyetlen rendszer eredménye, amelynek semmi oka nem volt arra, hogy ezt az embert ilyen sokáig börtönben tartsa"

- mondta Villalba. Az amerikai ügyészek valószínűleg kérni fogják az adócsalási ügyet felügyelő bírót, hogy McAfee halála miatt ejtse a vádakat.

McAfee 2019-ben azt mondta, hogy ideológiai okokból nyolc évig nem fizetett amerikai jövedelemadót. Abban az évben elhagyta az Egyesült Államokat, hogy elkerülje a tárgyalást, és nagyrészt egy megayachton élt feleségével, négy nagytestű kutyával, két biztonsági őrrel és hét alkalmazottal.

Felajánlotta, hogy kriptovaluta segítségével segít Kubának elkerülni az amerikai kereskedelmi embargót, és a Libertariánus Párt színeiben megpróbált indulni az amerikai elnökválasztáson.

McAfee, aki 2018-ban azt mondta, hogy legalább 47 gyermeket nemzett, több évig Belize-ben élt. Elmenekült, miután a rendőrség kereste őt, hogy egy szomszédja 2012-es meggyilkolásával kapcsolatban. Végül azt mondták, hogy nem gyanúsított.

Feleségét, Janice McAfee-t akkor ismerte meg, amikor az prostituáltként kereste meg, miközben menekült - mondta.

Janice McAfee vasárnap a Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta:

„Most az amerikai hatóságok eltökélték, hogy John a börtönben haljon meg, hogy példát statuáljanak vele, amiért felszólalt a kormányzati szerveiken belüli korrupció ellen... Nincs remény arra, hogy valaha is tisztességes tárgyalást kapjon Amerikában".

McAfee aktív Twitter-felhasználó volt, ahol 1 millió követője volt, és más közösségi médiumoknak is.

A YouTube-on 2013-ban egy káromkodásokkal teli videót tett közzé, amelyben gúnyolódott azon, hogy milyen nehéz eltávolítani a nevét viselő szoftvert a számítógépekről.

Szerdán világszerte számos kriptopénz támogatója küldött részvétnyilvánító tweeteket. Utolsó nyilvános tweetjében, június 18-án McAfee azt írta:

„Minden hatalom megront. Vigyázz, milyen hatalmat engedsz meg a demokráciának".

(theGeek)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás