promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Borzalmas jóslatok Magyarországról, Nostradamus külön könyvet szentelt a magyaroknak?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nostradamus, a jóslatok nagymestere sokak szerint. Vajon tényleg külön üzent a magyaroknak?

Ha eljön az év eleje vagy éppen az év vége Nostradamus világvégi, szörnyűségekkel telezsúfolt próféciáitól hangos az internet, a kontentgyárosok tudják, hogy ezekben az időpontokban kiváltképp fogékonyak vagyunk ezekre a jóslatokra.

A francia jós 16. században publikált könyve, a Próféciák olyannyira virális, gyakran citált és popkulturális alkotás lett, hogy 2021-re megkerülhetetlen, ha jóslatokról beszélünk.

2021-re például gazdasági összeomlást, űrturizmust és a robotok korszakát jósolja Nostradamus, vagyis inkább azok, akik úgy gondolják, értik a francia jós szavait. 

Sőt, Nostradmausnak van egy elég érdekes magyar vonatkozása is, vannak külön ránk igazított magyar jóslatai is. Legalábbis korábban arról volt szó, hogy a jós 99 versszakban emlékezik meg a magyarokról, és ebben elég fura dolgokat jövendöl nekünk. Egy Facebook-on terjedő üzenet szerint Nostradamus már idős volt, amikor egy magyar főúrtól kapott egy megrendelést, hogy írjon Magyarországról próféciákat.

Később kiderült, illetve az Urbanlegends nevű magyar álhírvadász oldal is megírta, hogy mindez nem igaz, a megszületett próféciák korunk termékei, méghozzá Szentmihályi Szabó Péter munkái.

Többek között ilyen jövendölések sorjáznak benne:

"Az írott szó elhal majd,
és egyre szegényebb lesz a beszéd,
a nemzetre egy talány hoz bajt,
mely elveszi az emberek eszét.
Egész nap otthonukban ülnek,
bámulnak hazug, mozgó képeket,
s mire a bálványok ledőlnek,
már alig születnek gyermekek."

A könyv amúgy Nostradamus Hungaricus Avagy jevendőlések Magyarországrúl címmel jelent meg, és elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán is. A szerző pedig már a 2000-es kiadásban elismeri, hogy ő írta a művet, és nem igaz az, ahogy korábban beharangozták, miszerint egy 19. századi Nostradamus-hamisítványról lehet szó, amelyet édesapja régi könyvei között fedezett fel.

20215-ben sok helyen újra felkapták a Szentmihályi-könyvet, állítva, hogy Nostradamus megjövendölte a migrációt. És valószínűleg a jövőben is megesik majd, hogy előcitálják ezeket a sorokat, de mosmár tudni fogjátok, hogy ezek honnan valók.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás