promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen ahogy ez a csillag felrobbant – videó
Borítókép:  Pixabay
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő robajjal semmisült meg egy csillag, mindez pedig nem messze a Földtől történt. Az elképesztő jelenséget a NASA-nak sikerült videóra vennie.

Sokan észre sem vesszük, pedig kőkeményen zajlik az élet a fejünk fölött, vajon meddig ússzuk meg szárazon?

Éjjelenként mikor felpillantunk az égre, csak a gyönyörű csillagokat látjuk. Nem is gondolnánk, hogy ezek az aprónak tűnő kis égitestek mekkorát tudnak robbanni. Most egy ilyen jelenséget sikerült a NASA műholdjainak rögzíteni, a felfedezés pedig egy tudományos magazinban is megjelent.

A csillagkatasztrófát az Eridanus csillagkép irányából észlelték és csaknem hússzor közelebb történt a Földhöz, mint korábban bármelyik hasonló robbanás. Bár a szakemberek szerint emiatt igazán nem kell aggódni, hiszen még ez a távolság is bőven elég ahhoz, hogy ne okozzon semmilyen problémát a Föld számára.

A jelenség mögött egyébként az áll, hogy a halott csillagok vagy szupernóvává válnak vagy feketelyukká. Az óriáscsillagok esetében pedig a robbanást az ilyenkor kiszabaduló gamma- és röntgensugarak okozzák. 

Tavaly egy másik, sok szempontból is különleges, hatalmas csillagrobbanásnak lehettek szemtanúi a kutatók. Egy szupernova életét több mint ezer napon keresztül figyelték meg. A felrobbant csillag nem csak, hogy rendkívül fényes volt és rengeteg energiát bocsátott ki, a tömege is 5-10-szer volt nagyobb, mint addig bármelyiknek. A hasonló jelenségektől a kutatók azt remélik, hogy megérthetik az univerzumban uralkodó állapotokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás