promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Koronavírus: „ember által létrehozott, labóratóriumi szörnyeteg?”
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Még mindig zajlik a nyomozás a koronavírus eredetét illetően, nemrég két érdekes bizonyíték került napvilágra az ügyben.

A Covid-19 eredetét illetően a mai napig komoly kutatás zajlik, ráadásul a tudományos diskurzus is állandóan napirenden tartja a témát.

Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy egy nemrégiben napvilágra jutott amerikai hírszerzési jelentés szerint az állatpopulációkban talált koronavírusokkal foglalkozó vuhani intézet három munkatársa 2019 novemberében kórházi ellátást kért egy titokzatos betegség miatt, nagyjából abban az időszakban, amikor a SARS-CoV-2 feltételezhetően elkezdett keringeni a kínai városban.

Ennek az információnak a birtokában olyan elképzelések jöttek létre, melyek szerint az új koronavírus egy természetesen előforduló vírus lehetett, amely a vuhani laboratóriumban véletlenül fertőzte meg az embereket. 

Az összeesküvéselméleteknek azonban van egy meredekebb ága is, amelyek határozottan azt sugallják,

a koronavírus egy „ember által létrehozott szörnyeteg, amelyet laboratóriumban fejlesztettek ki a maximális fertőzőképesség érdekében.”

Dr. Steven Quay és Richard Muller a The Wall Street Journal egyik véleménycikkében két kulcsfontosságú bizonyítékra mutatott rá a spekulációk kapcsán – számolt be róla vasárnap a New York Post. A két szakértő arról beszél, hogy a koronavírusban egy olyan genetikai mintázatot (szekvenciát) azonosítottak, amelyet még soha nem találták meg természetesen a koronavírusok rendjében. 

Zoonózisnak olyan fertőző betegségeket nevezünk, amelyek állatról emberre képesek átterjedni.

„A zoonózis-elmélet támogatóinak meg kell magyarázniuk, hogy az új koronavírus miért mutálódott vagy rekombinálódott, miért vette fel a legkevésbé „kedvelt” kombinációját, a kettős CGG-t. [...] A tény, miszerint a koronavírus – minden véletlenszerű lehetőséggel együtt – egy rendkívül ritka és természetellenes, az emberi kutatók által alkalmazott kombinációt vett igénybe, azt jelenti, hogy a koronavírus eredetét kutató elméletek közül a laboratóriumi eredet a legvalószínűbb” 

– írták a szakértők.

Quay és Muller arról is beszéltek a cikkben, hogy míg a SARS és a MERS vírusok, amelyekről kiderült, hogy természetes eredetűek, „gyorsan fejlődtek, és addig terjedtek az emberi populációban, amíg ki nem alakultak a legfertőzőbb formák”, addig a COVID-19 az első észlelési ponttól kezdve rendkívül fertőzőnek bizonyult.

Egyelőre természetesen nincsen megdönthetetlen bizonyíték semelyik elméletre sem, mindenesetre bizonyos, hogy az új információk a világjárvány eredetének további vizsgálatára ösztökélik a kutatókat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás