promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló információk szivárogtak ki: mégis a kínai laborból szabadult el Covid-19?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az újonnan nyilvánosságra hozott amerikai hírszerzési jelentés újabb kérdéseket vet fel azzal az elképzeléssel kapcsolatban, hogy a Covid-19 valóban a vuhani laboratóriumból szabadult-e el.

A nyilvánosságra került jelentés szerint az állatpopulációkban talált koronavírusokkal foglalkozó vuhani intézet három munkatársa 2019 novemberében kórházi ellátást kért egy titokzatos betegség miatt. Ez megközelítőleg pont arra az időszakra esik, amikor a SARS-CoV-2 feltételezhetően elkezdett keringeni a kínai városban. 

Az egyelőre nem világos, hogy a megbetegedett kutatók mennyire voltak rosszul és pontosan milyen tüneteik voltak. Az mindenesetre bizonyos, hogy ez az új információ a világjárvány eredetének további vizsgálatára ösztökéli a kutatókat.

A vírus genetikájával kapcsolatos korábbi vizsgálatok egyébként nem mutatták ki az emberi beavatkozás jeleit: a Covid-19 azokra az ismert koronavírusokra hasonlít, amelyeket denevérek és tobzoskák terjesztenek a vírus tüskefehérjéjének olyan mutációjával, amely lehetővé teszi, hogy könnyebben behatoljon az emberi sejtekbe, elősegítve a személyek közötti terjedést. 

Az a megállapítás azonban, hogy a SARS-CoV-2 genomja valószínűleg nem génmanipulált, nem zárja ki azt a hipotézist, hogy a vírus egy laboratóriumból szabadult el.

Egyes elméletek szerint az új koronavírus egy természetesen előforduló vírus lehetett, amely a vuhani laboratóriumban véletlenül fertőzte meg az embereket. A kínai hatóságok és a vuhani létesítmény kutatói tagadják, hogy a vírus jelen lenne a laboratóriumban. Az intézményben vizsgált, a létesítmény által kiadott vírusok listája nem mutat közeli rokonságot a SARS-CoV-2-höz.

A Vuhani Virológiai Intézetet potenciálisan veszélyes kórokozók kutatására tervezték, és a kutatók természetesen minden óvintézkedést igyekeznek megtenni a vírusok aeroszol-átvitele ellen. 

2020 áprilisában az újságírók megszerezték az amerikai diplomaták által birtokolt 2018-as dokumentumokat, amelyek szerint a kínaiak támogatást kértek a létesítmény biztonságos üzemeltetéséhez. A sürgönyök arra figyelmeztettek, hogy a laboratóriumban nincs megfelelő személyzet és képzés ahhoz, hogy biztonságosan végezhesse a koronavírusokkal kapcsolatos potenciálisan veszélyes kutatásait. 

A laboratórium egyébként azóta sem osztotta meg adatait vagy laboratóriumi nyilvántartásait a világjárvány nyomán 

– írta a Wall Street Journal. 

A tisztviselők elutasították a teljes dokumentáció rendelkezésre bocsátását 2019 őszén.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás