promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha ilyen vonalakat látsz a körmödön, lehet, hogy koronavírusos voltál
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az orvosok szerint, ha furcsának tűnnek a körmeink, az annak a jele is lehet, hogy már átestünk COVID-19-en.

Lehet, hogy a jövőbeli az orvosi látogatásaink során időnként ellenőrizni fogják a körmeinket. Természetesen az orvosok nem a manikűrünkre kíváncsiak, hanem a koronavírus betegség jelét ellenőrzik, amely a legújabb megfigyelések szerint a köröm felületén észlelhető.

Az úgynevezett Beau-vonalak akkor jelentkezhetnek, amikor valakit súlyos fiziológiai stressz ér, például egy betegség, amely által megváltozik a köröm növekedési ciklusa 

– olvasható a hazipatika.com oldalán.

Hogyan lehet felismerni őket?

A köröm felületén vízszintes vonalak, mélyedések jelennek meg, amelyek az egész körmöt keresztülszelik. 

Tim Spector, brit epidemiológus egy Twitter-bejegyzésben képeket is megosztott a tünetről:

„Furcsának tűnnek a körmeid? A COVID-körmök egyre gyakrabban felismerhetőek; ahogy a köröm helyreáll a fertőzés után, a növekedéssel láthatóvá válik egy tiszta, egyenes vonal. Bőrkiütések nélkül is előfordulhat és ártalmatlannak tűnik” 

– olvasható a poszt alatt.

A Beau-vonalakat egyelőre még nem vették fel a COVID-19 hivatalos tüneteinek a sorába, bár már vannak esettanulmányok, amelyek alátámasztják azt az elképzelést, miszerint ez a jelenség egy korábbi fertőzésre utalhat.

Az elváltozás azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy koronavírusosak voltunk, a vonalak megjelenését ugyanis más tényezők is előidézhetik: többek között az influenza vagy például a kemoterápia is okozhatja őket.

Ha észre is veszünk ilyen elváltozást a körmeinken, nem kell aggódnunk, mert azok csak azt mutatják, hogy testünk átesett „valamin”. A tünetek nem maradandóak, csak meg kell várni, amíg lenőnek a körömmel együtt

– írta a hazipatika.com.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás