promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez finom lesz! Csernobili almából főznek pálinkát
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

24 ezer évre vált lakhatatlanná a térség, de a növények jól érzik ott magukat.

Kereken 35 év telt el a csernobili atomkatasztrófa óta, de a térség azóta sem kifejezetten alkalmas emberi életre, vagy bármilyen tevékenység folytatására. Tudósok és főzőmesterek azonban most igyekezne rácáfolni erre, ugyanis Atomik néven az ott termett almából készítenek pálinkát.

Az itóka állítólag teljesen veszélytelen, mivel a lepárlás révén a radioaktív alkotóelemek eltűnnek – már, ha valóban így van. Mindenesetre egyelőre csupán 1500 üveg pálinkát készítettek, és ráadásul azt is lefoglalta az ukrán titkosszolgálat, ismeretlen okokból – panaszkodott a gyártó Chernobyl Spirit Company.

„Azzal vádolnak minket, hogy hamisított ukrán zárjegyet használunk. Ennek azonban semmi értelme, az italok ugyanis az Egyesült Királyság piacára készültek, ezért az ottani zárjegy van rajtuk” – védte meg a mundér becsületét Jim Smith cégalapító, mellesleg egyetemi tanár.

Nem késlekedett a nyilatkozattal az ügyvédjük sem, aki szerint a termékek lefoglalása egyértelműen az ukrán törvények megsértését jelenti. A tét nagy, hiszen ha a pálinka eljut az angol piacra, akkor ez lesz 1986 óta az első forgalomba kerülő csernobili termék – írta a Live Science.

Amikor megtörtént az atomkatasztrófa, a tudósok 24 ezer évre lakhatatlanná nyilvánították Csernobil térségét. Az állat- és növényvilág viszont virágzik, ahogyan a turizmus is. Minden kelendő, ami a hellyel kapcsolatos, évente 60 ezren látogatnak el az elátkozott településre.

Az Atomik alapanyagául szolgáló alma a veszélyes zóna széléről származik, amelyet erősen szennyezett a reaktorrobbanás. Viszont még mindig 10 ezer ember lakik ott, fittyet hányva az egészségüket veszélyeztető körülményekre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás