promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Másik bolygóról érkezett a hajósokat riogató kraken?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tengeri szörny alighanem óriáskalmár lehet, de eléggé kilóg a földi állatok sorából.

Elbizakodottság volna azt hinni, hogy mára teljesen megismertük és kiismertük Földünket. Egyre-másra derülnek ki legendáknak és meséknek tartott dolgokról is, hogy mégiscsak igazak lehetnek. Most a kutatók alighanem a vizek rettegett krakenjére bukkantak rá.

A Bibliában Leviathánnak nevezett tengeri lényt a középkorban is többen látni vélték. A 16. században például az uppsalai érsek olyan polipnak tartotta, amelynek négy hold kiterjedésű a háta. A bergeni püspök szerint pedig a hátának átmérője jó félóra járásnyi, és gyakran 30 lábnyira tornyosul a vízszint fölé.

Az említett egyházfiak alighanem eltúlozták a dolgot, de egy valamibe mégis beletrafáltak: a kraken nem különlegesebb, mint a többi tengeri lény, csupán ritkábban látjuk, ezért találjuk furcsának. Feltehetőleg az 1000 méteres mélységben élő, és akár 10–12 méter hosszúságúra megnövő óriáskalmárok riogatták a régi idők hajósait.

Napjainkban sem bukkannak fel túl gyakran a felszín közelében, holt tetemeiket viszont alkalmanként partra sodorja a víz. Nagyjából 10 éve történt ezen a téren az első nagy áttörés, amikor a kutatóknak a

természetes környezetében, 630 méteres mélységben sikerült lefilmezniük

egy ilyen óriási lábasfejűt Japán közelében – írta a Live Science.

Egy frissen publikált tanulmány pedig arra próbál választ adni, miért ennyire rejtőzködők ezek a lények. A válasz egy hétköznapi dologban rejlik: a hatalmas szemükben. Látószervük a mélység sötétjéhez alkalmazkodott, világosabb környezetben tehát egyszerűen nem éreznék jól magukat.

Az óriáskalmárok szeme lényegében kosárlabda méretű, vagyis háromszor akkora átmérőjű, mint bármelyik más szárazföldi állaté. Mivel ennyire kilógnak a sorból, még néhány komoly tudós is azt gondolja, hogy az efféle puhatestűek (például a polipok is) a világűrből hozzánk érkezett organizmusokból fejlődtek ki.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás