promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bámulatos rejtély: magzattal a hasában mumifikálták a „titokzatos hölgyet"
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Eleinte a régészek azt hitték, hogy egy Hor-Djehuty nevű, ókori, egyiptomi pap múmiájára bukkantak, a tetem hasában azonban apró lábcsontokat találtak.

Később az átfogó vizsgálat megerősítette a gyanút: a lábak egy apró magzathoz tartoztak, aki az anyja méhében mumifikálódott.

Ez az első alkalom, hogy a régészek egy szándékosan mumifikált, terhes nő holttestére bukkantak. Az eset mögött bámulatos titkok rejlenek. 

Ki lehetett ez a nő? És miért mumifikálták a magzatával együtt? 

A tudósokat annyira magával ragadta a titokzatos asszony rejtélye, hogy el is nevezték a varsói Nemzeti Múzeum „titokzatos hölgyének.”

„A mumifikációs eljárás során a magzatot nem távolították el nő hasából, azt azonban egyelőre nem tudjuk, hogy ennek mi lehetett az oka” 

– mondta el Wojciech Ejsmond, a Lengyel Tudományos Akadémia régésze.

A múmiát és a szarkofágját 1826-ban adományozták a Varsói Egyetemnek, és 1917 óta a lengyelországi Varsói Nemzeti Múzeumban őrzik. A műtárgynak rendkívül érdekes története van, a szarkofágon ugyanis kezdettől fogva egy férfi neve állt, bizonyos Hor-Djehutyé, aki a történészek szerint egy egyiptomi pap lehetett. Sokáig tehát azt hitték, hogy egy férfi nyugszik a koporsóban.

2016-ban azonban a számítógépes tomográfia feltárta, hogy a szarkofágban lévő múmia valószínűleg nem az, akinek eredetileg gondolták: valójában végig egy nő pihent benne.

A szarkofág díszítéséből és a tényből, hogy egy férfi neve áll rajta, valószínűsíthető, hogy eredetileg nem a „titokzatos hölgynek” készítették a fekhelyet. 

Így viszont, hogy az asszony nem a neki szánt szarkofágban pihen, szinte lehetetlen megállapítani a kilétét, a nagy gonddal és gazdag amulettkészlettel végzett mumifikáció azonban arra enged következtetni, hogy fontos személy lehetett (önmagában a mumifikálás is luxusnak számított akkoriban, a legtöbb ember számára elérhetetlen eljárás volt).

Annyi bizonyos, hogy az asszony alig több mint 2000 évvel ezelőtt hunyt el, 20 és 30 éves kora között, a hasában lévő magzat kifejlettsége pedig arra utal, hogy 26–30 hetes terhes lehetett.

A „titokzatos hölgy” felfedezése lenyűgöző kérdéseket vet fel az ókori Egyiptom spirituális hiedelemvilágával kapcsolatban. Vajon úgy hitték, hogy a meg nem született magzatok is átkerülhetnek a túlvilágra, vagy csak véletlen esetről van szó?

„A terhesség és a szülés miatti magas halálozás ezekben az időkben gyakori volt, emiatt úgy gondoljuk, hogy a terhesség valamilyen módon hozzájárulhatott a fiatal nő halálához” 

– tette hozzá Ejsmond.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás