promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
1600 éves múmia buktatta le a feleséggyilkost, de nem is akárhogyan - két duplacsavar is van a történetben
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem mindennapi sztori, amelyben el van rejtva még egy történet. Tudományos felfedezés és bűnügyi leleplezés ritkán találkozik ennyire egymást segítő módon.

Az elképesztő történetről az IFLScience fantasztikus tudományos oldal számolt be.

Malika de Fernandez és Peter Reyn-Bardt kapcsolata álomszerűen indult 1959-ben, a férfi rövid időn belül megkérte a nő kezét, és úgy tűnt, boldog házasság lesz egy szerencsés találkozás végkimenetele, amely mindekettőjük életét alaposan fel is forgatja. Utóbbi végülis igaznak bizonyult. A bimbózónak induló frigy végül szomorú véget ért, a férfi megölte feleségét.

20 évig azonban senki nem jött erre rá, a férfi minden nyomot gondosan eltűntetett. A közeli mocsárban azonban később találtak egy holttestet, amelyről később kiderült, hogy 1600 éves.

A rendőrség persze nem tudta, hogy ilyen régi leletről van szó, ezért elküldték vizsgálatra. Közben a férfi - értesülve a holttestről - bevallotta a tettét. Mint elmondta, a felesége azzal fenyegette őt, hogy felfedi a férfi legnagyobb titkát, miszerint meleg. Angliában a hatvanas években még bűncselekménynek számított a homoszexualitás, így a férfire büntetés várt volna (Angliában csak 1967-ben törölték el ezt a törvényt). Ekkor történt meg a szomorú eset a férfi bevallása szerint.

Persze, mikor később elmondták neki, hogy a felfedezett test egy 1600 éves emberé, azonnal visszavonta a vallomását. De már nem volt visszaút, elítélték.

Történelem, tudomány és egy bűnügy szomorú históriája ez a történet, amelynek az egyik legérdekesebb tudományos felfedezés köszönhető.

De nem ez az egyetlen ilyen eset, hasonló történt a tudományos diskurzusba tollundi férfi néven beemelt múmiával is. A kezdetek kezdetén ezt is egy gyilkosság áldozatának tekintették, csak később derült ki, hogy a legszebb állapotban megmaradt mocsári múmialeletről van szó. Valószínűleg a 4. században végezhették ki, a tudósok arra egyelőre nem jöttek rá, hogy mi lehetett a bűne, arra gyanokodnak, hogy rituális gyilkosság áldozata lehetett a férfi.

A láp azonban a szervesanyag lebontásának is köszönhetően elképesztő módon konzervál, a férfinek látszanak a ráncai, az arcvonásai, de még a serkenő pofaszakála is.

(Forrás: IFLScience, Múltkor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás