Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Hat ritka vérrög esetet jelentettek – az USA leállítja a Johnson & Johnson vakcináját

Hat ritka vérrög esetet jelentettek – az USA leállítja a Johnson & Johnson vakcináját

Tech & Tudomány

Hat ritka vérrög esetet jelentettek – az USA leállítja a Johnson & Johnson vakcináját

Tech & Tudomány

Buda Villő 08:38

Az Amerikai Egyesült Államok egyelőre szünetelteti a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájának alkalmazását, miután az oltás beadása után két héttel hat ritka vérrög esetet is jelentettek.

Minden esetben úgynevezett agyi vénás sinustrombózis (CVST) lépett fel, azaz a vérrögök az agyi vénákban alakultak ki. Ugyanezeket a tüneteket figyelték meg egyébként az európai AstraZeneca oltásainál. 

Mind a hat eset 18–48 éves nők körében fordult elő, a tünetek pedig az egyadagos oltás beadása utáni 6–13. napon jelentkeztek.

A Johnson & Johnson vakcinájának használatát egyelőre csak óvatosságból szüneteltetik, amíg kivizsgálják az eseteket és felmérik az esetleges jelentőségüket. 

„Amíg ez a folyamat nem fejeződik be, addig is körültekintően szeretnénk eljárni, ezért szünetet javasolunk ennek az oltóanyagnak a használatában. Ez részben annak biztosítása érdekében fontos, hogy az egészségügyben dolgozók tisztában legyenek az ilyen nemkívánatos események lehetőségével, és felkészülhessenek a tünetek időben történő felismerésére, valamint megtervezhessék a kezelést, az ilyen típusú vérrögök kezeléséhez ugyanis egyedi eljárás szükséges”

– olvasható az érintett felügyeleti szervek közleményében.

Természetesen egyetlen orvosi kezelés vagy eljárás sem teljesen kockázatmentes, ugyanakkor fontos tisztában lenni a lehetséges eshetőségekkel.

Ezidáig nem jelentettek egyetlen halálesetet sem a vérrögök kapcsán.

Borítókép: Profimedia