promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vérrögöt okoz az AstraZeneca vakcinája?
Borítókép:  JOEL SAGET / AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Dánia, Norvégia és Izland is felfüggesztette az oltást a britek vakcinájával.

Dániában több olyan esettel is találkoztak, hogy vérrög képződött a beoltottak szervezetében. A dán egészségügyi hatóság el is mondta, hogy még nem akarják kijelenteni, hogy összefüggés van a vérrögök képződése és az AstraZeneca vakcinája között, de ettől függetlenül két hétig leállnak a használatával.

A dán egészségügyi hatóság szóvivője úgy fogalmazott:

„Nem volt könnyű döntés, mivel az országban épp a legfontosabb oltási folyamat zajlik.”

A Dánokhoz később inkább Norvégia és Izland is csatlakozott.

Öt másik európai országban, Ausztriában, Észtországban, Lettországban, Litvániában és Luxemburgban is hasonló intézkedéseket hoztak, de csak egy bizonyos AstraZeneca-szállítmányra vonatkozóan.

A brit gyógyszerfelügyelet oltóanyagbiztonsági igazgatója csütörtöki közleményében kijelentette, hogy semmi sem erősíti meg, hogy a Dániában észlelt vérrögképződéseket az AstraZeneca oltóanyaga okozta volna.

Phil Bryan professzor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságban eddig 11 millió adag AstraZeneca-oltást adtak be, és nem érkezett több bejelentés vérrögképződéses esetekről annál, mint ahány ilyen eset a beoltott lakossági csoportokban természetes okokból egyébként is előfordult volna ugyanebben az időszakban.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azt mondta, hogy nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga okozott volna vérrögképződést, a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinája továbbra is beadható.

(via MTI)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás