promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen! Herpeszvírussal kezelik a gyerekkori agydaganatot
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A halálos kimenetelű gyermekkori rák kezelése évtizedek óta az orvostudomány egyik legnagyobb hévvel kutatott területe. Úgy tűnik, nemrég jelentős előrehaladás történt, méghozzá egy igen szokatlan terápiával.

A rendhagyó kezelés során egy vírus milliónyi másolatát csöpögtetik bele közvetlenül a gyerekek agyába, hogy megfertőzzék daganataikat és immunrendszeri támadást idézzenek elő ezáltal.

Az ezzel a módszerrel kezelt gyerekek több mint kétszer annyi ideig éltek, mint a hasonló daganatokkal született társaik a múltban 

– jelentették be az orvosok szombaton az American Association for Cancer Research nevű konferencián és a New England Journal of Medicine magazinban.

Nyilvánvaló, hogy ez a siker még nem jelent igazi megoldást, hiszen a legtöbb beteg sajnos végül elhunyt a betegségben – ugyanakkor a kutatók szerint már ez is hallatlan áttörésnek számít ezen a területen, ugyanis olyan fajta daganatokban szenvedő páciensekről van szó, akik a műtét, a kemoterápiás-, és sugárkezelés után is átlagosan csak fél évig élnek, ezután a kezelés után azonban éveket nyertek.

„Azon vagyunk, hogy tovább javítsunk a kilátásokon” 

– mondta el a kutatás vezetője, Dr. Gregory Friedman, a birminghami Alabamai Egyetem gyermekkori rákbetegségekkel foglalkozó szakembere.

A kutatásban résztvevő betegek esetében az immunrendszer elvesztette a rák felismerésének és megtámadásának képességét, ezért a tudósok arra keresték a módszert, hogyan lehet a szervezetet arra ösztökélni, hogy a daganatot friss célpontként vegye támadás alá.

A kísérleti kezelések során egy genetikailag módosított, sokszorosított herpeszvírust juttattak be a szervezetbe, közvetlenül a daganatokba, amely így csak a rákos sejteket fertőzte meg.

Friedman elmondta, hogy a kezelést a felnőtteknél is elkezdik alkalmazni. Az orvosok bíznak benne, hogy a jelenlegi eredmények még csak a kezdetét jelentik valami sokkal jelentősebbnek.

(via foxnews.com)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás