promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Okosotthon” útikalauz kezdőknek – mutatjuk, hogyan kezdj neki
Borítókép:  PixaBay
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kapucsengőtől kezdve, amely bejelenti, ki áll az ajtóban, az intelligens termosztátokig, amelyek intuitív módon hozzák létre a hőmérsékleti ütemterveket a szokásaid alapján. Saját, intelligens otthonod megteremtésekor szinte végtelenek a lehetőségek. Okosotthon útikalauzunk segít eligazodni az okosrendszerek világában.

Rengeteg különböző technológia létezik, amelyekkel otthonunk jelentősen kényelmesebbé teheti a hétköznapjainkat. Ha kezdők vagyunk a témában, könnyen megzavarodhatunk a lehetőségek között. Az alábbiakban bemutatunk néhány egyszerű, mégis rendkívül hasznos okos eszközt, amelyek megkönnyíthetik az életünket.

Okos hangszórók


Forrás: AFP

Ma már teljesen természetes, hogy a telefonjainkon és a tableteinken keresztül olyan digitális személyi asszisztenseket érhetünk el, amelyeken keresztül hangvezérlés segítségével, könnyedén működtethetjük berendezéseinket, vagy kereshetünk rá az időjárásra, a legújabb sütireceptekre stb.

A legtöbb intelligens hangszóró több távolról is jól működő mikrofonnal rendelkezik, így akár a szomszéd szobából is adhatunk utasítást digitális személyi asszisztenseinknek.

Okos konnektorok


Forrás: otthonautomatika.hu

Az intelligens konnektorok az egyik leghasznosabb tartozékai egy kezdeti szakaszban lévő okos otthonnak. Segítségükkel távolról, vagy digitális asszisztensünkön keresztül vezérelhetjük készülékeinket. 

Az okos konnektor egy szokásos elektromos aljzatba illeszkedik, a készülékeinket az átalakító, okos eszközön keresztül tudjuk irányítani. 

Néhány intelligens csatlakozó, mint például a TP-Link Kasa Smart Plug, valós idejű energiafigyelést végez, és a tárgyak használatának megfelelően be- és kikapcsolási menetrendeket ajánl. Más intelligens csatlakozók, bár csakugyan erős és megbízható kapcsolatot nyújtanak, nem kínálnak energiafigyelő lehetőségeket. 

Intelligens világítás


Forrás: lampacenter.hu / Facebook

Míg az intelligens konnektorok a fény vezérlése szempontjából jól használhatók az asztali vagy állólámpák esetében, az intelligens izzók és az intelligens kapcsolók a fali csillárok esetében érdekesek.

Az intelligens kapcsolóval rendelkező lámpatestek esetében, amilyenek például a MasterLED csillárok, nemcsak a fényerőt lehet szabályozni távolról, hanem a színhőmérsékletet, valamint a világítás ki-, és bekapcsolását.

Rengeteg vizsgálat kimutatta, hogy míg a hídeg, kékes árnyalatú fények olyan kémiai reakciókat váltanak ki az agyból, amelyek elnyomják az álmosság érzetét, addig a melegebb, sárgásabb, pirosabb árnyalatú lámpafény segít a szervezetet nyugalmi állapotba ringatni, vagyis könnyebben alszunk el tőle. Így a lámpa színhőmérsékletének állíthatósága igen hasznos tulajdonság attól függően, hogy épp dolgozni szeretnénk, vagy már a lefekvésre hangolódni.

Okos ajtócsengő


Forrás: TechHive

A bejárati ajtó az otthonunk kapuja, ezért nem árt védenünk. A különböző videomegfigyelő rendszerekkel felszerelt kapucsengőkkel nemcsak a környéken ólálkodó bajkeverőket szúrhatjuk ki, de figyelemmel kísérhetjük a csomagküldési szolgáltatásokat is. 

Vajon tényleg letette a csomagot a futár az ajtó elé, vagy a házunk közelében sem járt? 

Az okoscsengő ugyanakkor jó szolgálatot nyújthat akkor is, ha barátok látogatását várjuk, de bujkálnunk kell a furcsa szomszéd elől, aki állandóan kölcsön szeretne kérni valamit.

Az intelligens otthon azonban nem csak lámpákból, konnektorokból és csengőkből áll, egyes kategóriák ugyanis gyakran átugorhatók vagy összekapcsolhatók.

Az okos otthon felépítésekor rengeteg egyéb okos otthoni eszközt kell szem előtt tartani, például a beltéri biztonsági kamerákat, a háziállat-kamerákat, a vízszivárgás-érzékelőket és még sok mást.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás