promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Siri, Alexa vagy Google-Assistant a jobb választás?
Borítókép:  CNET
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Ugyan még most is gyerekcipőben járnak ezek a „tudásnavigátorok”, amilyen ütemben fejlődik a világ, nem adok neki túl sok időt, hogy a legtöbb ember életében alap fogalommá váljanak ezek a rendszerek, és a közeljövőben megteremtsék az okos otthonok világát. Ez lesz az a korszak, mikor szinte bármit hangvezérléssel irányíthatunk majd lakásunkban, illetve bármilyen információt megtudhatunk az internetről anélkül, hogy számítógépünket vagy telefonunkat böngésznénk.

Persze ehhez a megfelelő készülékekre is szükség lesz, amelyek támogatják az okostelefonunkkal vagy intelligens hangfalunkkal való kapcsolatot. Vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy elérhető árkategóriába kerüljenek ezek a otthoni eszközök, merthogy a technológiát támogatja már szinte minden szórakoztatóipari vagy háztartási termék, a mikrótól kezdve a pórszívón át a TV és hifi-rendszerekig.

Az élmezőnyből három nagy ismert vállalat személyi asszisztense emelkedik ki az Apple Sirije, a Google-Assistant és az Amazon Alexája. És bár nehéz lenne megmondani, hogy hosszú távon melyik a legjobb választás, az mindegyikről elmondható, hogy megvannak a maga előnyei és hátrányai. Természetesen az eszközök támogatottsága az egyik legszűkebb keresztmetszet, nem hiába nagy a lobbi a technikai készülékeket gyártó cégek irányába, hogy a gyártó melyik asszisztens(ek) mellett tegye le a voksát.

Siri Alexa vagy Google Assistant kép2

Mindhárom asszisztens rendelkezik már saját intelligens hangszóróval, a Siri a HomePod-dal, a Google-Assistant a Google Home-mal és az Alexa az Echo-val, ezáltal pontosabb képet kapunk a három rendszer működéséről és alapfunkcióiról, illetve könnyebb összevetni az erősségeiket egymással.

Siri Alexa vagy Google Assistant kép3

A hangfelismerés terén egy kicsivel a Google-Assistant jár az élen, míg az Alexa szintén rendelkezik ezzel a funkcióval, bár viszonylag több hibával dolgozik, addig a Siri egyáltalán nem képes különbséget tenni a hangok között. Ez azt jelenti, hogy mikor bárki, aki azt mondja: „Hey, Siri” az Apple szolgáltatása bekapcsol és válaszolni fog az illetőnek. Ezzel szemben mind az Amazon, mind a Google okos hangszórói taníthatóak, hogy kizárólag a saját és/vagy a családtagok hangjára reagáljon és fogadjon el utasításokat. Azonban még nem teljesen kiforrott az ő rendszerük sem, egy kis trükközéssel át lehet verni a hangfelismerőt, vagy nem feltétlenül ismerik fel elsőre a gazdájuk hangját.

Hanghívások esetében nem lehet okunk panaszra Sirire legalábbis az iPhone készülékeken keresztül, ellenben valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva a az Apple HomePod-ja erre már nem képes. Ha azt az utasítást adjuk a hangszórónak, hogy hívja fel XY-t, akkor azt a választ fogjuk kapni:
Bárcsak segíthetnék, de nem tudok hívásokat kezdeményezni a HomePodon.
A Siri tehát nem engedi a ki- vagy bejövő hívásokat a HomePodon keresztül, ehelyett csak kihangosítóként használhatjuk a hangfalat, ha a telefonunk kijelzőjén az audio gombra nyomunk.

Az Alexa és a Google-Assistant által vezérelt hangszórók azonban tudnak kimenő hívásokat indítani, viszont míg Alexa képes más, kizárólag Echo hangszórók hívását fogadni, addig a Google-Assistant egyáltalán nem tud semmilyen bejövő hívást kezelni.

Telefonhívástól függetlenül, mindhárom gyártó személyi asszisztense alkalmas üzenetküldésre az okos hangfalon keresztül is.

Az Amazon és a Google a harmadik féltől származó zenei szolgáltatások széles skáláját támogatja, így az Alexa vagy a Google Home hangszórók egy egyszerű hangutasítással akár Spotifyról vagy YouTube-ról is lejátszhatnak dalokat. A Siri a HomePodon keresztül azonban nem ad ekkora szabad kezet a felhasználónak, hanem csak az Apple által jóváhagyott zenei szolgáltatások lejátszásához adhatunk utasításokat. Szóval, ha használni szeretnénk a Spotify, a YouTube vagy egyéb más szolgáltató zenei anyagát, akkor a zenét manuálisan kell elküldenünk a telefonunkról vagy más iOS eszközről a hangfalra azApple Airplay szolgáltatásán keresztül, vagy esetleg még ezt megtehetjók az iTunes-t futtató Windows PC-ről.

Az általános informálódást tekintve mindhárom hangszolgáltatás nagyon jól teljesít. Az internetet böngészve, kérdéseinkre a lehető legpontosabb választ igyekeznek megadni, legyen szó akár időjárás előrejelzésről, étterem ajánlásról, úttávolság és időtartam kiszámításon át a legfrissebb hírekig szinte bármit lekérdezhetünk. A HomePodot e téren külön érdemes talán kiemelni, a Sirivel tényleg minden információt próbál megadni mondjuk egy zeneszámról, még többet is, mint szükséges.

Bővebb információnyújtás terén a Google Assistant és Siri is kifejezetten beszédes tud lenni, például ha bármilyen eseményről, történésről kérdezzük, legyen akár információ egy zenekarról vagy filmről, de akár egy történelmi eseményről. Illetve általában meg is kérdezik, hogy szeretnénk-e többet megtudni az adott témában. Ezen a téren az Alexa kicsit elmarad a másik két szolgáltatótól, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy kevésbé fogékony a párbeszédre.

Bizonyos kérdések azonban össze tudják zavarni Siri-t a HomePodon, ilyenkor azt a választ kapjuk, hogy
Nem tudom a választ a HomePodon.
Ha ugyanezt a kérdést feltesszük iPhone-on, akkor már sokkal találékonyabb, azonban olykor nem „olvassa fel” az információt, hanem csupán hivatkozásokat ajánl az interneten, és semmivel sem tudjuk rávenni Sirit, hogy hangosan olvassa el azt nekünk. Ilyen problémával a másik két versenyző esetében nem nagyon találkozunk, ha érthetően fogalmazzuk meg a kérdésünket, akkor többnyire pontos választ is kapunk.

Az otthoni okoseszközök hangvezérlését tekintve a HomePod mondható a leginkább felhasználóbarátnak, amennyiben Apple által támogatott termékeket szeretnénk irányítani. A HomePod beállítása során a helyi Wi-Fi hálózaton keresztül minden információ automatikusan átkerül iPhone-unkról a HomePodba. Ez magában foglalja az iOS eszközön keresztül beállított összes meglévő HomeKit-et, vagyis az Apple kompatibilis termékeket. Onnantól kezdve, hogy minden ilyen eszközt a lakásban felsimertettünk a HomePodunkkal, a „Hey Siri” vezényszót követően könnyedén vezérelhetjük azokat hangunkkal, legyen szó a lámpa fel-le kapcsolásától kezdve a termosztát beállításáig bármi.

Siri Alexa vagy Google Assistant kép4

Ezzel szemben az Alexa és a Google-Assistant is úgymond előre definiált vezényszavakat biztosít a különböző típusú eszközök irányításához, melyek kompatibilisek a tudásnavigátorunkkal. Előfordulhat, hogy az eszköz technikailag ugyan alkalmas lenne a hangvezérlésre, tehát a wifi kapcsolaton keresztül a személyi asszisztens felismeri, azonban a navigátorunk még nem rendelkezik a megfelelő parancsokkal ahhoz, hogy irányítsuk a készüléket, vagyis nem feltétlenül fogunk tudni elindítani egy mosogatógépet az asszisztensünkkel. Ezen hiányosságok leginkább talán az Alexát érintik egyelőre, azonban mindkét fejlesztő igyekszik folyamatosan bővíteni az asszisztensek tudásbázisát.

Összességében elmondható, hogy az Apple egyszerűbb felhasználói élményt biztosít, azonban korlátozottabb eszközfelhasználással rendelkezik.

Azt hiszem az eddig leírtak alapján érezhetjük, hogy az Apple eléggé megköti a kezünket a zenehallgatás és az eszközhasználat terén, és a legkevésbé hajlik a kompromisszumokra, vagyis a rugalmasságot figyelembe véve, a három szereplő közül a Siri teljesít rosszabbul. Azonban mindenképp meg kell jegyeznünk pozitívumként, hogy HomeKit termékeket tökéletesen adoptálja, vagyis ami Apple kompatibilis, az biztos, hogy irányítható lesz hangunkkal az iPhone-on vagy HomePodon keresztül is, ráadásul a „Hey Siri”-t követő kötetlenebb párbeszéd kényelmesebb, mint a másik két szolgáltató vezényszavakkal történő eszközirányítása.

A hangfelismerés terén a Sirinek sokat kell még fejlődnie a Google-Assistant, vagy az Alexa irányába, és ugyanez elmondható a néha bosszantó szövegértési hibáiról is.

Az Apple sokkal kevesebb „smart-home” partnerrel rendelkezik, mint bármelyik versenytársa, ezért aki emellett teszi le a voksát, annak mindenképpen figyelembe kell vennie, hogy csak a HomeKit termékek közül tud válogatni, amennyiben egy hangvezérelt otthont szeretne teremteni magának, illetve családjának.

Győztest nehéz lenne avatni. Úgy gondolom mindenki el tudja dönteni, hogy mire van inkább igénye, és milyen típusú okoslakást szeretne alkalomadtán kialakítani, és annak függvényében tud majd választani. Az sem kérdés, hogy nem olcsó eszközökről van szó, és ez talán fokozottan elmondható az Apple által támogatott termékekre, ellenben közismerten megbízhatóak. Az biztos, hogy sokat fognak még fejlődni ezek a rendszerek az elkövetkezendő években, és ennek mindenképpen jót tesz a többszereplős és egyenlőre kiegyensúlyozott verseny.

A hármas fogathoz lassan odaér a Microsoft személyi asszisztense, a Cortana is, amely egyre pozitívabb mutatókkal rendelkezik, és kezd népszerűvé válni a felhasználók körében. Azonban direkt nem vetettem össze a jelenlegi éllovasokkal, hanem alkalomadtán egy külön fejezetet szentelnék neki.

(Horváth Gábor)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás