promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A rákot is el fogják pusztítani – ezt ígéri a koronavírus elleni vakcina feltalálója
Borítókép:  ODD ANDERSEN / AFP / POOL
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tudós, aki kifejlesztette az első, széleskörben alkalmazott koronavírus elleni vakcinát, nemcsak azt garantálja, hogy a védőoltás biztonságos, hanem azt is, hogy az általuk alkalmazott új technológia rövidesen a rák elleni, évszázadok óta tartó küzdelemben is áttörést hoz.

Özlem Türeci, aki a férjével, Uğur Şahinnal együtt alapította meg a német BioNTech vállalatot, a daganatos megbetegedések újfajta kezelésén dolgozott, amikor tavaly hozzájuk is eljutott a hír, hogy egy ismeretlen vírus fertőzte meg az embereket Kínában.

A házaspár épp reggelizett, amikor megszületett bennük a döntés, hogy a két évtizede kutatott technológiát alkalmazni fogják az új vírus ellen. 11 hónap múlva Nagy-Britannia engedélyezte a BioNTech mRNA vakcina használatát, amelyet az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriáscég fejlesztett ki. Egy héttel később az Egyesült Államok is engedélyezte a védőoltás országos szintű alkalmazását. Azóta világszerte többtízmillió ember kapta meg a Pfizer vakcináját.

„A vakcina alapja egy olyan »hírvivő« genetikai anyag (ribonukleinsav), amelyet a gyártás során zsírdús nanorészecskékbe csomagolnak. Így jut be az emberi sejtekbe, ahol utasítást ad a koronavírus tüskefehérjéjének legyártására. Maga a hírvivő genetikai anyag nagyon hamar lebomlik: ezért, és egyéb okokból is alaptalanok azok a félelmek, hogy netán »beépül az emberi génállományba«. Az ily módon termeltetett tüskefehérje az az idegennek felismert anyag (antigén), amely kiváltja a szervezet immunválaszát. A beoltott személy védekező rendszere tehát ezután felkészülten várja és »lefegyverzi« egy későbbi esetleges fertőzés során a behatoló koronavírusokat.”

– fejtette ki kérésünkre a technológia működését Dr. Buda Botondigazságügyi neurológus szakértő.

A koronavírus elleni vakcina kifejlesztésével az egyébként apró, Mainzban székelő BioNTech vállalat értéke hirtelen az egekbe szökött, minek következtében sosem remélt anyagi források váltak elérhetővé a számukra. A cég úgy tervezi, az újonnan szerzett erőforrásokat eredeti céljuk megvalósításának szentelik, vagyis hogy kifejlesszenek egy új, hatékony eszközt a rák kezelésére.

„Már számos különböző rákfajta elleni gyógyszerünk készült el az mRNA technológia alapján [amelyre a koronavírus elleni oltóanyag is épül - a szerk.]”

– mondta Türeci, a BioNTech főorvosa.


Szövetségi Érdemkeresztet vettek át a BioNTECH alapítói. Forrás: AFP

Arra a kérdésre, hogy az mRNA technológia mikor állhat a rákbetegek számára is elérhetővé, Türeci azt mondta: 

„Ezt nagyon nehéz megjósolni az innovatív fejlődés során. De arra számítunk, hogy néhány éven belül a rák elleni oltásaink is eljutnak egy olyan helyre, ahol a betegek gyógyításának szolgálatába tudjuk állítani őket.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás