promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő: eddig még nem ismert bibliai tekercseket találtak egy barlangban
Borítókép:  A kép csak illusztráció. Forrás: MUSTAFA CIFTCI / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Jelentős régészeti leletekre bukkantak a Júdeai-sivatag barlangjaiban, a Holt-tenger közelében.A tudósok egyebek között bibliai szöveget tartalmazó tekercsek maradványait találták meg.

„Ezeket tegyétek: Mondjatok igazat egymásnak! Hozzatok igaz és békét szerző ítéletet kapuitokban! Ne tervezzetek magatokban egymás ellen semmi rosszat, és ne szeressétek a hamis esküt! Mindezt gyűlölöm én - így szól az Úr"

– ez a szöveg áll az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) kutatói által feltárt egyik, több tucat apró darabkára szakadozott, csaknem kétezer éves pergamentekercsen. A töredék a tizenkét kispróféta egyikének, Zakariásnak könyvéből származik. De Náhum próféta könyvéből is kerültek elő részletek. Ilyen jelentőségű, bibliai szövegeket tartalmazó tekercsmaradványokat hatvan éve nem fedeztek fel tudósok. A szövegek valószínűleg az 1952-ben felfedezett kispróféták tekercsének hiányzó részei.

De a Júdeai-sivatag barlangjaiban, a Holt-tenger közelében más jelentős régészeti leletekre is bukkantak, úgymint :

  • egy 6000 éves, takaróba csavart, mumifikált gyermekcsontvázra;
  • a Bar-Kohba felkelés korából származó érmékre;
  • nyíl- és dárdadarabkákra;
  • szövetmaradványokra;
  • szandálra;
  • sőt, még egy tetű elleni fésűre.

A Júdeai-sivatag Murabat nevű barlangjában a világ legrégebbi, hatalmas, 90-100 literes, nádból készített és fedéllel lezárt kosarára bukkantak, amit 10,5 ezer évvel ezelőtt készíthették, és a meleg, száraz éghajlat miatt maradt fenn ilyen kiváló állapotban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás