promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brit kutatók úgy olvastak el egy többszáz éves levelet, hogy fel se bontották
Borítókép:  unsplash.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A fogászatban használt röntgenkészülék segítségével olvastak el a reneszánsz kori Európából származó néhány lezárt levelet brit kutatók.

Sokszor csak legyint az ember, ha brit kutatókról esik szó. Pedig most aztán tényleg komoly esemény történt. A szigetországi tudósoknak ugyanis

a világon elsőként sikerült elolvasniuk a reneszánsz kori Európából származó néhány lezárt levelet, tették mindezt anélkül, hogy felbontották volna a dokumentumokat. A megoldás: a fogászatban használt röntgenkészülék.

Eddig a szakemberek csak úgy tudták elolvasni a leveleket, hogy felbonttták azokat. De ilyenkor gyakran sérülés keletkezett a dokumentumon. Azért ilyen nehézkes egye 17. századi, postai úton feladott irat vizsgálata, mert a küldemények feladói különleges lezárási technikákat alkalmazta, annak érdekében, hogy maga a levél szolgáljon saját borítékjául. A most megtervezett röntgenkészülék érzékenysége révén lehetővé tette, hogy bontatlan állapotban is el lehessen olvasni a levél tartalmát.

A készülék úgy működik, hogy

észleli a levelek megírásához használt tintában lévő apró fémrészecskéket, ezután röntgenfelvételek készülnek, majd a kutatók számítógépes algoritmusokat alkalmazva azonosítotják és elkülönítetik az összehajtogatott levelek egyes rétegeit, ezt követően pedig „virtuálisan kibontják" a dokumentumokat.

A Nature Communications című folyóiratban ismertetett eredményeket az MTI szemlézte.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás