promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kihalás fenyegeti a fűrészesrájaféléket
Borítókép:  Flickr
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szakértők figyelmeztetései szerint kihalás fenyegeti a fűrészesrájafélék családjának képviselőit a természetes élőhelyeik elvesztése, a túlhalászat és a halászfelszerelésekbe gabalyodás miatt. A fűrészesrájafélék egykor kilencven ország partjainál úszkáltak, ma már azonban 55 nemzet, köztük Kína, Irak, Haiti, Japán, Kelet-Timor, Tajvan és Dzsibuti vizeiből is eltűntek.

A családba tartozó öt faj közül három a súlyosan veszélyeztetett, kettő a veszélyeztett állatok között szerepel a Természetvédelmi Világszövetség fenyegetett fajokat felvonultató vörös listáján.

„A fűrészesrájafélék helyzetét nyomon követve dokumentálhatjuk az egyik első esetét annak, ahogy egy korábban széles körben elterjedt tengeri hal kipusztul egy adott területen a túlhalászat miatt"

- mondta Nick Dulvy, a kanadai Simon Fraser Egyetem professzora.

A fűrészesrájafélék legfőbb jellemzője a fejükön lévő fűrészes, csőrszerű képződmény, amelynek oldalain fogak futnak végig. A zsákmány érzékelésére és elkapására szolgáló "fűrész" ma már jelentősen megnehezíti a halak életét, mert miatta akadnak könnyebben bele a halászfelszerelésekbe.

A fűrészesrájafélék nemzetközi kereskedelmét tiltja a Washingtoni Egyezmény, ám a halak továbbra is közvetlen célpontjai a halászoknak, vagy járulékos fogásként kerülnek a hálókba. Uszonyaikat és fogaikat trófeaként, élelmiszerként vagy orvosságként árulják. Fogaikat sarkantyúként is használják kakasviadalokon.

A Science Advances című folyóiratban publikált tanulmány szerint az Egyesült Államok és Ausztrália tűnnek a fűrészesrájafélék utolsó mentsvárainak, mivel ezek az országok nagyobb védelmet biztosítanak nekik.

A szakemberek szerint azonban még mindig van rá lehetőség, hogy a halak újra benépesítsék egykori természetes elterjedési területük több mint 70 százalékát.

A kutatók megneveztek nyolc olyan országot - Kuba, Tanzánia, Kolumbia, Madagaszkár, Panama, Brazília, Mexikó és Srí Lanka -, ahol azonnali intézkedésekkel jelentős mértékben hozzá lehetne járulni a faj megóvásához.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás