Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A karácsonyfáknak is van mennyországa, ha már kidobtuk őket?

A karácsonyfáknak is van mennyországa, ha már kidobtuk őket?

Tech & Tudomány

A karácsonyfáknak is van mennyországa, ha már kidobtuk őket?

Tech & Tudomány

Toronicza Péter 07:37

Vajon mi történik a több százezer kidobott karácsonyfával, miután utcára kerültek?

Karácsony előtt mindig mennek a pro és kontra érvek, hogy a kivágott, vagy esetleg a műfenyő-e a jobb. Annyi biztos, hogy az cselekszik a leginkább környezettudatosan, aki cserepes, azaz visszaváltható fenyőt visz haza.

A karácsonyfát január 6-áig, azaz vízkeresztig kellene megtartani, de akad, aki előbb megszabadul tőle, és van olyan is, aki tartogatja még egy hétig, hogy tovább tartson az ünnepi hangulat.

A karácsonyfáknak a mesékben lehet van mennyországa, de a fővárosban az erre kinevezett kukásautók a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe viszik őket, ahol energetikailag hasznosítják a kidobott fákat.

„Ilyenkor becsléseink szerint 500-600 ezer karácsonyfa kerül ki az utcákra. Nekünk ennek a mennyiségnek kell az elszállítását és a hasznosítását megoldanunk”

– nyilatkozta a Fókusznak Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó PR szakreferense. Az is kiderült, hogy minden fát el tudjanak szállítani, az nem kis időt, nagyjából 6 hetet vesz igénybe.

Győrben és Debrecenben a kidobott fákból komposzt lesz, amit szántóföldeken és erőművekben is tudnak hasznosítani. Pécsen sem megy kárba semmi, ott a rászorulóknak készítenek tűzifát a városrészek különböző karácsonyfáiból.

Budapesten az égetés után távhő és áram lesz a karácsonyfákból, a videóból pedig az is kiderül, hogy miképp történik ez.  

Borítókép: Stephan Schulz / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP