promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fertőz a beoltott ember? A szakember válaszolt!
Borítókép:  JOE GIDDENS / POOL / AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rusvai Miklós víruskutató az RTL Klubnak a koronavírus elleni vakcináról beszélt, kiemelve, hogy az oltás a betegségtől megvéd, a fertőződéstől nem.

A koronavírus-járvány megjelenésével szinte párhuzamosan az összeesküvés-elméletek, konteók is napvilágot láttak. Az emberek tele voltak, s jelenleg is tele vannak kérdésekkel a pandémiát illetően. Amióta pedig megjelentek különböző világcégek védőoltásai, még több a megválaszolatlan felvetés. Az biztos, hogy az oltás szükséges és fontos, de adódik egyebek között a kérdés:

fertőz a beoltott ember?

Az RTL Híradója által megkérdezett Rusvai Miklós víruskutató a következőket mondta

„A vírus elleni oltás nem véd meg a fertőződéstől, tehát attól, hogy én beoltatom magam, és immunis vagyok, ettől a vírus – ha én belélegzem –, akkor a felső légutakban még megtelepszik, és a felső légutak sejtjeiben még szaporodik is. Engem a vakcinázás a betegségtől véd meg, vagy attól, hogy adott esetben meghaljak. A betegségtől megvéd, de a fertőződéstől nem" – fogalmazott.

Elárulta, azok, akik megkapták az oltás, azoknak a felsőlégutaiban sokkal kevesebb vírus termelődik, ezáltal a környezet vírusterhelése sokkal kisebb lesz a vakcinázottak környezetében.

„Ha a többi ember is vakcináztatja magát, akkor ők pedig szintén immunisak, tehát ők sem lesznek betegek. Lehet, hogy megfertőződnek, de betegek nem lesznek ettől" – tette hozzá.  

A víruskutató a hosszabb távú hatásokról is beszélt. Mint mondta, a környezetben a vírusterhelés jelentősen csökken, egyre kevesebb és kevesebb vírus van, tehát egy idő után erőteljesen csökken a fertőzésveszély.

„Attól kezdve, hogy az oltóanyag korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll. Onnantól kezdve annak a felelőssége, ha valaki nem immunizáltatta magát, aki ezt vállalta. Tehát ez egy extrém kockázatvállalás" – tette hozzá.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás