A rettegett maffiavezér miatt tudjuk, hogy mikor jár le a tej szavatossági ideje – videó
Olvass tovább...
Izraeli kutatók olyan alapanyagból állítják elő az újfajta tehéntejet, aminek semmi köze a tehenekhez, viszont az alapja olyasmi, amit megtippelni sem lehetne.
A járvány első magyarországi hulláma idején az emberek mindenből igyekeztek felhalmozni otthon, többek között az élesztőből is. Néhány hónappal később újra az élesztő kerül a középpontba, de ezúttal olyan okból kifolyólag, amire álmunkban sem gondoltunk volna.
Az a hír járja, hogy az izraeli Tel-Aviv nevű város egyetemének kutatói tehenek nélkül, élesztőből kísérleteztek ki egy tehéntej kinézetű és ízű folyadékot, ami helyettesíthetné a hétköznapokban használatos tejet.
Olvass tovább...
Az elmúlt években egyre inkább tudatosult, hogy a tejipar, a tejtermékek gyártása károkat okoz a környezetnek és az emberi egészségnek, a nagyipari állattenyésztés pedig etikai kérdéseket is felvet. Ezért a biotechnológiai vállalatok világszerte megkezdték tejpótlók felkutatását.
Az újfajta termékhez alapított cég, az Imagindairy célja, hogy az állati tej összes fontos tápértékének megőrzésével olyan folyadék előállítása, amelynek ugyanolyan az íze, aromája és állaga, mint a tejnek, de a tehenek szenvedése és környezeti károsodás nélkül készül. A vállalkozás tej- és sajttermékei ráadásul sokkal egészségesebbek az állatoktól származó tejnél, mert nem tartalmaznak koleszterint, laktózt vagy szomatikus sejteket.
A mesterséges tej a modern géntechnológia segítségével teszi lehetővé az élesztő átalakítását. Az egyetem biomérnöki tanszékén dolgozó Tamir Tuller professzor módszerét a múltban sikeresen alkalmazták vakcinák, antitestek, bioszenzorok és zöld energia előállítására különféle organizmusok, például baktériumok, mikroalgák, sőt vírusok felhasználásával.
Olvass tovább...